Investigadors i enòlegs s'alien per singularitzar els vins amb nous taps de suro a la carta

Desxifren les propietats del suro per poder elaborar taps que potenciïn o eliminin aromes

12.08.2016 | 08:49
Investigadors i enòlegs s'alien per singularitzar els vins amb nous taps de suro a la carta
Investigadors i enòlegs s'alien per singularitzar els vins amb nous taps de suro a la carta

Taps de suro a la carta. Aquesta és l'aposta de les indústries vitivinícola i surera per personalitzar al màxim els vins i caves del futur. Es tracta d'un sector molt copat i competitiu en què cada vegada resulta més difícil sorprendre el mercat. Els enòlegs veuen en els taps una eina aliada per potenciar les aromes dels vins i, de pas, seduir i fidelitzar els consumidors. Per això, cellers i bodegues han encarregat a l'Institut Català del Suro que desxifri les propietats d'aquest producte natural que ja fa més de 2.000 anys s'utilitzava per tapar àmfores. Els investigadors asseguren que el suro garanteix un equilibri entre oxigenació, oxidació i reducció, la qual cosa ajuda a tenir un bon vi. S'han posat mans a l'obra per dissenyar els futurs taps funcionals o personalitzats, amb matisos de vainilla o fusta, entre d'altres.

Tradicionalment, el món de l'enologia ha atorgat una gran importància a les bótes en què s'emmagatzema i reposa el vi. S'estudia minuciosament la mida, el material i l'origen d'aquests recipients per aconseguir unes determinades propietats al vi que els consumidors es trobaran finalment sobre la taula.

Fixant-se en aquest exemple, la indústria surera, els productors vitivinícoles i els investigadors s'han donat de la mà per dissenyar el que es coneix com a taps de suro funcionals. Volen que els enòlegs triïn a la carta quines aromes del vi volen eliminar i quines altres potenciar gràcies al procés de taponament.

L'Institut Català del Suro lidera una investigació per conèixer fil per randa les propietats del suro. Un cop 100% desxifrades, atendran les peticions de cellers i bodegues, que podran triar entre un ventall d'aromes. Calculen que els taps a la carta seran una realitat d'aquí a uns cinc anys.

A banda de l'evident aplicació comercial d'aquests estudis, es preveu que l'aposta pugui enfortir el clúster surer català, un dels líders a l'Estat i amb creixent pes a escala internacional. Prop del 60% dels taps de suro d'ampolles de cava o xampany que es produeixen arreu del món provenen de casa nostra.

A Catalunya, hi ha unes quaranta empreses dedicades a la transformació i comercialització del suro. Es localitzen principalment a les comarques gironines, sobretot a Palafrugell, Cassà de la Selva, Sant Feliu de Guíxols i Ruidellots de la Selva. Donen feina a unes 550 persones i, anualment, facturen 170 MEUR.

Per estimular la utilització de taps de suro autòctons, la DO Empordà ha impulsat recentment la iniciativa 'Taps de finca', que identifica amb un segell distintiu les ampolles que compten amb taps de proximitat. És una manera de dinamitzar, diuen els seus promotors, la producció forestal surera i, alhora, preservar els paisatges dels nostres boscos.

Les alzines suredes representen el 45% de la superfície arbrada del Baix Empordà i un 25% de la de l'Alt Empordà. De fet, les comarques gironines concentren el 80% de les hectàrees de sureda de Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

Rep l´alta després de 113 dies ingressat el segon bomber amb botulisme

De totes les jornades que ha estat a l'hospital Josep Trueta, 99 les ha passat a la Unitat de...

El setmanari ganxó «Àncora» tanca després de 69 anys de vida

Els responsables del setmanari de Sant Feliu de Guíxols Àncora han anunciat que la publicació...

Analitzaran roba trobada al fons marí de s´Agaró per si és dels desapareguts

Si hi ha el mínim indici que podria ser de la parella desapareguda, la recerca es reprendrà

L´encreuament de la C-31 cap a l´Escala tindrà una rotonda l´any que ve

L´encreuament de la C-31 cap a l´Escala tindrà una rotonda l´any que ve

Ricard Font es compromet a estudiar els suggeriments del territori sobre les carreteres i diu que...

Segueix a s´Agaró la recerca de la parella desapareguda dijous

Els Mossos d´Esquadra continuen investigant les circumstàncies de cas

Enllaços recomanats: Premis cinema