El Síndic de Greuges de Catalunya ha obert una actuació d'ofici arran de la contaminació per l'excés d'herbicides de l'aigua potable que ha deixat 12.000 veïns de la Bisbal d'Empordà i de Forallac sense poder beure aigua de l'aixeta ni emprar-la per cuinar des de principis d'agost. En concret, demana informació a l'Ajuntament de la Bisbal, a l'empresa gestora del subministrament i a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per saber quines mesures han adoptat per garantir el subministrament i, també, sobre quines possibles compensacions s'estudien per a les persones afectades. Des d'aquest dimarts, la Bisbal utilitza un camió cisterna per repartir aigua potable als veïns i ho continuarà fent fins que la de l'aixeta torni a ser apta per al consum.

Un control de qualitat a l'aigua fet a finals de juliol per l'empresa gestora del subministrament Sorea va detectar una concentració de productes fitosanitaris a la xarxa d'abastiment públic per sobre de la concentració màxima permesa. Com a conseqüència d'aquests resultats, l'alcalde de la Bisbal d'Empordà va fer públic un ban comunicant a la població que l'aigua no era apta per beure ni cuinar.

En un comunicat, el Síndic de Greuges de Catalunya recorda que l'accés a aigua potable és un dret humà essencial per al ple gaudi de la vida i un servei bàsic. Per això, ha obert una actuació d'ofici per analitzar la situació, l'actuació de les administracions implicades i les empreses competents.

Mentre l'aigua no sigui apta per al consum, la Bisbal d'Empordà ha engegat un dispositiu per repartir aigua als col·lectius vulnerables i ha establert uns punts d'abastiment d'aigua potable amb l'ajuda d'un camió cisterna. Tot i que inicialment la contaminació també va afectar Forallac, el 13 d'agost l'ajuntament d'aquest municipi va declarar que l'aigua ja tornava a ser potable atès que s'abastia d'un altre pou.

Des del punt de vista mediambiental, el Síndic demanarà informació per conèixer les causes i l'origen de la contaminació de l'aigua; i, des de la perspectiva de consum, demanarà informació sobre les actuacions dutes a terme per l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, l'empresa concessionària i l'Agència Catalana de l'Aigua per garantir el subministrament d'aigua potable als veïns, ja sigui de manera transitòria o permanent, una vegada resolt l'episodi de contaminació. També demanarà informació sobre si es preveu la possibilitat de compensar les persones afectades per un servei del qual no han pogut gaudir.