El síndic obre una actuació d'ofici per la contaminació de l'aigua a la Bisbal

S'ha adreçat als ajuntaments afectats, a l'empresa concessionària i a l'ACA per saber què han fet per resoldre-ho

19.08.2016 | 09:50
El síndic obre una actuació d'ofici per la contaminació de l'aigua a la Bisbal

El síndic de greuges de Catalunya ha obert una actuació d'ofici arran de les informacions publicades segons les quals 12.000 veïns de la Bisbal d'Empordà i Forallac no poden beure aigua de l'aixeta ni emprar-la per cuinar des del 7 d'agost com a conseqüència d'un excés d'herbicides.

En un control de qualitat de finals de juliol l'empresa gestora del subministrament, Sorea, va detectar una concentració de productes fitosanitaris a la xarxa d'abastiment públic d'aigua per sobre de la concentració màxima permesa. El passat 7 d'agost l'alcalde de la Bisbal d'Empordà va fer públic un ban en què es comunicava a la població que l'aigua no era apta per beure ni cuinar.

Mentre dura aquesta situació, l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà ha establert uns punts d'abastiment d'aigua potable, als quals se suma l'ajuda d'un camió cisterna a partir del 16 d'agost.

Aquest episodi de contaminació de l'aigua també afecta l'Ajuntament de Forallac.

Atès que l'accés a aigua potable és un dret humà essencial per al ple gaudi de la vida i un servei bàsic, el síndic ha obert una actuació d'ofici per analitzar la situació, l'actuació de les administracions implicades i les empreses competents.

En aquest sentit, des de la perspectiva mediambiental, el síndic demanarà informació per conèixer les causes i l'origen de la contaminació de l'aigua; i, des de la perspectiva de consum, demanarà informació sobre les actuacions dutes a terme pels ajuntaments, l'empresa concessionària i l'Agència Catalana de l'Aigua per garantir el subministrament d'aigua potable als veïns, ja sigui de manera transitòria o permanent, una vegada resolt l'episodi de contaminació. També es demanarà informació sobre si es preveu la possibilitat de compensar les persones afectades per un servei del qual no han pogut gaudir plenament.

L'origen del problema

El problema amb l'aigua contaminada és que conté més Diuron i Terbutilazina del permès. D'acord amb la mostra analitzada per la concessionària del servei abans que es dictés el ban, hi havia una concentració de Diuron de 0,19 micrograms per litre, mentre que la de Terbutilazina era de 0,53 micograms per litre. Aquestes concentracions estan per sobre les que permet la normativa espanyola però per sota del que estableix l'Organització Mundial de la Salut -només en el cas de la Terbutilazina per a la qual que estableix un valor màxim de 7 micrograms per litre-.

Aquesta situació ha dut a l'Ajuntament de La Bisbal a estudiar la possibilitat de captar més aigua del Ter per tal de reduir la presència de plaguicides a la xarxa d'abastament però paral·lelament a això els ecologistes de SOS Empordanet han criticat el govern perquè ningú sap quan podran tornar a beure aigua i els mediambientalistes asseguren que aquesta situació ja se la veien a venir i s'afegeix al problema de nitrats que ja s'havia detectat.

De moment, dimarts un camió cisterna va començar a repartir aigua als veïns i l'Ajuntament estudia assumir part del rebut de l'aigua dels veïns.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

El Baix Empordà

Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places
Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places

Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places

El govern engega el procés perquè sigui una realitat en dos anys i s'enterri el debat de fer-lo...

El nou passeig de l´Estartit serà presentat al desembre o al gener

El nou passeig de l´Estartit serà presentat al desembre o al gener

Afectarà l'àmbit que és competència de Ports, des del moll fins a la rotonda del torrent d'en Planes

La recerca a Sant Antoni dels desapareguts no aporta noves pistes

La troballa de roba i objectes que van fer els Mossos d'Esquadra fa pocs dies i aquest cap de...

Un decret de Sais sobre Sorea engega una nova polèmica amb l´oposició

Sais ha afirmat que l'únic acord que pren en el decret és treure aquest import -que correspon al...

ERC de Palafrugell vol que l´Ajuntament anul·li la llicència del Golfet

ERC de Palafrugell vol que l´Ajuntament anul·li la llicència del Golfet

El ple de la corporació debatrà avui una moció presentada pels republicans perquè el permís...

Suspenen la recerca de la parella desapareguda fa dotze dies a s´Agaró

La mala visibilitat i el fort onatge han obligat els serveis d'emergència a retirar-se de la zona

Enllaços recomanats: Premis cinema