L'empresa que gestiona l'arribada d'aigua potable a la Bisbal d'Empordà i Forallac ha instal·lat aquest dijous els dos filtres de carbó actiu al dipòsit de subministrament de les dues poblacions. Aquests filtres permetran eliminar restes de productes plaguicides i recuperar la normalitat en l'abastiment i el consum d'aigua per a ús de boca, restringida des del 4 d'agost.

El Departament de Salut de la Generalitat analitzarà ara a l'aigua per poder aixecar les restriccions vigents quan concloguin que torna a ser potable i apta per al consum. Segons informa l'empresa Sorea, cadascun dels filtres té una capacitat de depuració de 100 metres cúbics l'hora, suficient per abastir els dos municipis amb "total normalitat". Els filtres han arribat de Bèlgica i tenen unes dimensions de 7,7 metres d'altura per 2,5 metres de diàmetre. El pes en buit és de 22 tones i de 40 plens.

La instal·lació els filtres de carbó actiu s'ha pogut fer uns dies abans de la data prevista inicialment i, d'aquesta manera, esperen recuperar la normalitat en l'abastiment d'aigua el més aviat possible.

El 4 d'agost els ajuntaments de La Bisbal i Forallac van avisar la població que, d'acord amb la comunicació rebuda del Departament de Salut de la Generalitat i les analítiques realitzades per Sorea, l'aigua dels dos municipis no era apta per beure o cuinar.

El motiu d'aquesta decisió era que l'aigua contenia una concentració superior a la normativa estatal de Diuron (0,19 micrograms per litre) i de Tertbutilazina (0,53 micrograms per litre).

La presència d'aquestes substàncies als pous d'abastiment de la Conca del riu Daró era indicadora d'una possible contaminació de tipus agropecuari per utilització de productes fitosanitaris i/o herbicides. Sorea informa que, d'acord a la normativa sobre la qualitat de l'aigua, les concentracions detectades només podrien tenir un efecte perjudicial per a la salut si es consumís durant un període de temps de molts anys.

Les poblacions de La Bisbal i Forallac tenen dues fonts d'abastament: els pous de la Conca del Daró, on s'han detectat aquestes substàncies, i els pous de Fontanilles amb la seva corresponent planta de tractament. Els primers subministren aproximadament dos terços del total dels cabals servits.

Des que es va detectar la contaminació de l'aigua, l'empresa detalla que ha treballat en dues línies per normalitzar el servei: d'una banda instal·lar els filtres i, de l'altra, augmentar la capacitat de la planta de tractament de Fontanilles. Paral·lelament, l'ajuntament ha garantit l'abastiment d'aigua potable als veïns amb un camió cisterna que, des d'aquest dimarts, distribueix aigua als veïns.