Instal·len els filtres per eliminar els herbicides de l'aigua de la Bisbal i Forallac

Els veïns podran tornar a consumir aigua de l'aixeta quan les analítiques que fa el Departament de Salut concloguin que és potable

19.08.2016 | 11:48
Els dos filtres de carbó actiu instal·lats al dipòsit de subministrament d´aigua de la Bisbal d´Empordà i Forallac · ACN
Els dos filtres de carbó actiu instal·lats al dipòsit de subministrament d´aigua de la Bisbal d´Empordà i Forallac · ACN

L'empresa que gestiona l'arribada d'aigua potable a la Bisbal d'Empordà i Forallac ha instal·lat aquest dijous els dos filtres de carbó actiu al dipòsit de subministrament de les dues poblacions. Aquests filtres permetran eliminar restes de productes plaguicides i recuperar la normalitat en l'abastiment i el consum d'aigua per a ús de boca, restringida des del 4 d'agost.

El Departament de Salut de la Generalitat analitzarà ara a l'aigua per poder aixecar les restriccions vigents quan concloguin que torna a ser potable i apta per al consum. Segons informa l'empresa Sorea, cadascun dels filtres té una capacitat de depuració de 100 metres cúbics l'hora, suficient per abastir els dos municipis amb "total normalitat". Els filtres han arribat de Bèlgica i tenen unes dimensions de 7,7 metres d'altura per 2,5 metres de diàmetre. El pes en buit és de 22 tones i de 40 plens.

La instal·lació els filtres de carbó actiu s'ha pogut fer uns dies abans de la data prevista inicialment i, d'aquesta manera, esperen recuperar la normalitat en l'abastiment d'aigua el més aviat possible.

El 4 d'agost els ajuntaments de La Bisbal i Forallac van avisar la població que, d'acord amb la comunicació rebuda del Departament de Salut de la Generalitat i les analítiques realitzades per Sorea, l'aigua dels dos municipis no era apta per beure o cuinar.

El motiu d'aquesta decisió era que l'aigua contenia una concentració superior a la normativa estatal de Diuron (0,19 micrograms per litre) i de Tertbutilazina (0,53 micrograms per litre).

La presència d'aquestes substàncies als pous d'abastiment de la Conca del riu Daró era indicadora d'una possible contaminació de tipus agropecuari per utilització de productes fitosanitaris i/o herbicides. Sorea informa que, d'acord a la normativa sobre la qualitat de l'aigua, les concentracions detectades només podrien tenir un efecte perjudicial per a la salut si es consumís durant un període de temps de molts anys.

Les poblacions de La Bisbal i Forallac tenen dues fonts d'abastament: els pous de la Conca del Daró, on s'han detectat aquestes substàncies, i els pous de Fontanilles amb la seva corresponent planta de tractament. Els primers subministren aproximadament dos terços del total dels cabals servits.

Des que es va detectar la contaminació de l'aigua, l'empresa detalla que ha treballat en dues línies per normalitzar el servei: d'una banda instal·lar els filtres i, de l'altra, augmentar la capacitat de la planta de tractament de Fontanilles. Paral·lelament, l'ajuntament ha garantit l'abastiment d'aigua potable als veïns amb un camió cisterna que, des d'aquest dimarts, distribueix aigua als veïns.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places
Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places

Sant Feliu de Guíxols projecta un aparcament de 600 places

El govern engega el procés perquè sigui una realitat en dos anys i s'enterri el debat de fer-lo...

El nou passeig de l´Estartit serà presentat al desembre o al gener

El nou passeig de l´Estartit serà presentat al desembre o al gener

Afectarà l'àmbit que és competència de Ports, des del moll fins a la rotonda del torrent d'en Planes

La recerca a Sant Antoni dels desapareguts no aporta noves pistes

La troballa de roba i objectes que van fer els Mossos d'Esquadra fa pocs dies i aquest cap de...

Un decret de Sais sobre Sorea engega una nova polèmica amb l´oposició

Sais ha afirmat que l'únic acord que pren en el decret és treure aquest import -que correspon al...

ERC de Palafrugell vol que l´Ajuntament anul·li la llicència del Golfet

ERC de Palafrugell vol que l´Ajuntament anul·li la llicència del Golfet

El ple de la corporació debatrà avui una moció presentada pels republicans perquè el permís...

Suspenen la recerca de la parella desapareguda fa dotze dies a s´Agaró

La mala visibilitat i el fort onatge han obligat els serveis d'emergència a retirar-se de la zona

Enllaços recomanats: Premis cinema