L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà espera que a partir de mitjans de setmana els veïns puguin tornar a fer ús de l'aigua de l'aixeta, que està declarada no apta per al consum des del passat 4 d'agost. Dependrà, això sí, d'unes anàlisis que es faran aquest dilluns un cop els filtres que depuren l'aigua ja estan en funcionament. L'alcalde del municipi, Lluís Sais, confia en que entre dimecres i dijous es pugui tornar a beure i cuinar amb normalitat a través de la xarxa d'aigua. "Ens diuen que els dipòsits funcionen bé i comptem que a mitjans de setmana podrem tornar a l'aigua de boca", ha afirmat Sais.

Els filtres es van instal·lar la setmana passada i permeten netejar 100 metres cúbics d'aigua cada hora. Segons ha explicat l'alcalde, des que estan en funcionament ja s'han fet unes anàlisis que han determinat que l'aigua està en bon estat. Aquest dilluns, però, es tornaran a agafar mostres de la xarxa d'aigua corrent i, si els resultats són satisfactoris, Salut declararà l'aigua de La Bisbal d'Empordà apta per al consum.

Sais ha explicat que els filtres són una "solució provisional" i no contempla que hi hagi un sobrecost a partir d'ara per tenir aigua potable. L'alcalde recorda que aquests filtres tenen un cost de lloguer i, per tant, des del punt de vista de l'ajuntament la solució passa per captar més aigua del pou de Fontanilles, un dels que abasteix La Bisbal. L'alcalde ha recordat que ja es va fer una inversió de 800.000 euros en aquesta instal·lació precisament per solucionar problemàtiques com l'actual, referents a la qualitat de l'aigua.

El consistori s'ha compromès a assumir part de la factura dels veïns afectats per les restriccions en l'ús de l'aigua. Sais diu que no han quantificat l'import global però ha explicat que l'aigua que es gasta per cuinar i beure "no és ni un 5% de tot el que es fa servir". En aquest sentit, l'alcalde bisbalenc ha subratllat que l'ajuntament ha estat al costat dels veïns. "Cal valorar la solució que ha posat l'ajuntament amb el camió cisterna", ha ressaltat. La cuba continuarà repartint aigua en sis punts de La Bisbal fins que el subministrament torni a la normalitat.

L'ACA pagarà el 50% del cost de la cisterna

Un dels compromisos que el consistori ha pogut arrencar de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) és que pagui el 50% del cost total del camió cisterna que des del 16 d'agost abasteix els veïns del poble. Sais ha explicat que l'ACA "té una línia de subvencions" per quan passen casos com el que afecta a La Bisbal i que preveu pagar la meitat del cost de la cisterna. Un cost que no està definit ja que anirà en funció dels dies que hagi de continuar portant aigua al municipi.