Torroella de Montgrí va viure ahir amb normalitat i sense incidents la celebració de les últimes vaquetes permeses pel consistori, després que el mes de maig passat el ple municipal aprovés una moció presentada pel partit animalista Pacma per declarar la vila "lliure de correbous". Centenars de persones es van acostar fins al recinte instal·lat als jardins de Santa Clara, on a les portes, cinc membres del Pacma mostraven el seu rebuig a una festa que consideren un "abús i una barbàrie". Tot i que la intenció dels animalistes, en un principi, era entrar al recinte a gravar "possibles irregularitats", la seguretat privada contractada per primera vegada en 37 anys per la Penya San Marcos ho va "desaconsellar" per evitar aldarulls. "Venim amb el cor dividit perquè ens agradaria que enguany no es fes el correbou, però estem satisfets perquè sabem que serà l'últim any", va explicar Pilar Ferràndiz, coordinadora del Pacma a les comarques gironines, que va recalcar que "una festa on hi ha un animal que pateix i se l'obliga a fer coses que no vol fer, no és una festa sinó un abús".

Mentrestant, a l'interior del recinte, el president de la Penya, Marcos Aladid, criticava que la prohibició respon a "motius clarament polítics", perquè no ha afectat gossos d'atura o cavalls, i avançava que si el consistori tira endavant la mesura tenen previst emprendre accions legals. "Demanarem el permís a l'Ajuntament i ens arraparem on sigui per poder tenir vaquetes el pròxim estiu", va advertir. A més, el president de la penya va recordar que a Torroella no es "maltracta ni es mata cap animal, sinó tot el contrari" i va subratllar que al poble "mai abans" no hi havia hagut cap problema. "Sempre hi ha hagut opinions diferents, però s'han respectat" va remarcar.

Enguany, les vaquetes vénen de Castelló de la Plana, i n'hi ha una desena que sortiran de nou avui, d'onze del matí a una del migdia i de sis de la tarda a vuit del vespre.

I entre el públic, opinions per a tots els gustos. "No estic ni a favor ni en contra, tot i que crec que no els fan res als animals", explicava un veí del poble. "Les tradicions canvien i el món avança i en aquest tema, Torroella també ho ha de fer", va considerar, en canvi, Sabina Vilar, simpatitzant del Pacma. Una opinió contrària a la de Toni Padilla, membre de la Penya, que considera que la festa "és la celebració de les nostres arrels". Entre els assistents hi havia un centenar de protaurins de Jaén que es van traslladar fins a Torroella per donar suport a la Penya San Marcos en la celebració d'aquest últim correbous.

Correbous a Vidreres

La prohibició de les vaquetes va provocar el trencament de l'equip de govern (ERC-CiU) després que l'exalcalde, Jordi Cordon (CiU), fes valdre el seu vot de qualitat per autoritzar el correbou d'enguany. Una decisió que li va costar el càrrec, ja que ERC va impulsar una moció de censura a Cordon, que va rebre el suport d'UPM, l'EST i la CUP, i que va proclamar alcalde al republicà Josep Maria Rufí.

Amb la prohibició del de Torroella de Montgrí, l'únic correbou autoritzat que quedarà a la província de Girona serà el de Vidreres, després que aquest estiu també s'han prohibit a Roses i Olot.