Els alumnes de l'institut de Calonge podran excavar al Collet

Podran participar en la campanya de recerca al jaciment arqueològic durant la primera setmana del mes de setembre amb l'equip de la UdG

01.09.2016 | 07:16
Un dels espais que forma part de les excavacions del Collet.
Un dels espais que forma part de les excavacions del Collet.

La tercera campanya de les excavacions arqueològiques al Collet de Sant Antoni començarà a principi de setembre. Aquesta campanya s'emmarca dins del conveni per tres anualitats signat entre l'Ajuntament de Calonge i la Universitat de Girona, però enguany comptarà amb una novetat important: durant la setmana que va del 6 al 12 de setembre els estudiants de l'Institut del municipi podran participar-hi. L'objectiu és potenciar el coneixement del patrimoni local i apropar la metodologia de treball arqueològica a la població estudiantil: de primera mà, viuran com són unes excavacions, com treballen els arqueòlegs, i fomentarà també el coneixement del patrimoni històric del municipi, han informat fonts municipals.

Els alumnes que participin en aquestes excavacions ho faran integrant-se durant una setmana a l'equip de la UdG que a primers de setembre continuaran amb la tasca desenvolupada des del 2014, excavant al turó del Collet.

Les dues campanyes que s'han portat a terme fins ara en aquest espai han deixat al descobert les restes del que hauria estat una important i luxosa residència que que probablement va pertànyer al propietari d'una terrisseria dedicada a la fabricació d'àmfores per al transport i comercialització de vi. Una de les descobertes més rellevants de la darrera campanya va ser la troballa de les restes del mosaic d'aquesta vila, que van permetre determinar que l'espai va estar en ús des del segle I a.C. fins al V d.C.

La vil·la romana del Collet té el seu origen en l'època republicana (segle I a.C.). Va començar sent un gran edifici amb espais residencials i de caire industrial. D'aquesta fase s'han recuperat diverses estances, restes de grans gerres d'emmagatzematge (dolia) i un petit forn. Més tard, ja en època imperial (segle I d.C.), l'edifici es va remodelar. Els espais industrials es van traslladar a un sector situat als peus del turó, així que la resta de l'espai va passar a ser ocupat per un edifici residencial.

Fa uns anys, es va excavar una important terrisseria romana dedicada a la fabricació d'àmfores en aquest indret. La zona actualment en estudi constituïa la residència del propietari de la terrisseria, que comptava amb un pati porticat central amb diverses estances a llevant i migdia. L'any 2015 es van tenir indicis de l'existència de paviments de mosaic, ja que van trobar-se tessel·les soltes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

Rep l´alta després de 113 dies ingressat el segon bomber amb botulisme

De totes les jornades que ha estat a l'hospital Josep Trueta, 99 les ha passat a la Unitat de...

El setmanari ganxó «Àncora» tanca després de 69 anys de vida

Els responsables del setmanari de Sant Feliu de Guíxols Àncora han anunciat que la publicació...

Analitzaran roba trobada al fons marí de s´Agaró per si és dels desapareguts

Si hi ha el mínim indici que podria ser de la parella desapareguda, la recerca es reprendrà

L´encreuament de la C-31 cap a l´Escala tindrà una rotonda l´any que ve

L´encreuament de la C-31 cap a l´Escala tindrà una rotonda l´any que ve

Ricard Font es compromet a estudiar els suggeriments del territori sobre les carreteres i diu que...

Segueix a s´Agaró la recerca de la parella desapareguda dijous

Els Mossos d´Esquadra continuen investigant les circumstàncies de cas

Enllaços recomanats: Premis cinema