La Generalitat de Catalunya va fer efectiu dimarts passat un segon pagament d'1.338.239,55 euros corresponents al deute del Pla de Barris Palamós Millora que des de l'any 2011 havia anat acumulant amb l'Ajuntament palamosí. Aquesta quantitat econòmica se suma als 579.448,79 euros que, com a primer pagament, es van transferir al municipi tot just el passat mes de juny.

Les dues transferències sumen un total d'1.917.688,34 euros, de manera que resta pendent de retornar -referent al període 2011-20015- una quantitat que s'acosta als dos milions d'euros.

Segons va informar ahir el govern municipal, el deute inicial era de prop de 4 milions d'euros que la Generalitat va contreure amb el municipi des de l'any 2011, dels quals 3.323.053,65 euros corresponien a les obres del Pla de Barris Palamós Millora, i la resta, a subvencions diverses dels exercicis 2013, 2014 i 2015.

De moment, l'Ajuntament de Palamós té previst destinar part d'aquests diners retornats a amortització de deute a llarg termini, estant actualment en tràmit l'amortització de deute corresponent als 579.448,79 euros de la primera aportació, seguint les directrius marcades per la Llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, i que representa per al municipi un estalvi en pagament d'interessos d'aproximadament uns 90.000 euros.

Desencallat el desembre

El reconeixement del deute contret amb el municipi i el pagament dels imports corresponents, ha estat una reclamació constant per part de l'Ajuntament de Palamós al Govern autonòmic.

La demanda que ha fet Palamós durant els darrers quatre anys s'ha centrat principalment amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, màxim responsable de les subvencions del Pla de Barris, en què es va incloure el projecte Palamós Millora que va suposar la rehabilitació dels barris de Cases Noves, Mas Guàrdies i Eixample Nord.

Durant el darrer trimestre de 2015 l'alcalde i el regidor d'Urbanisme es van reunir amb els màxims responsables del Departament de Territori i Sostenibilitat reclamant el reconeixement d'aquest deute i el seu pagament.

Finalment el 30 de desembre passat, la Generalitat va anunciar el reconeixement dels imports que es devien al municipi, sense especificar ni els terminis de pagament ni si aquest import es fraccionaria o bé es retornaria en un sol cop.