El Club Nàutic de l'Estartit ha donat per acabada la primera fase de les obres del port, consistent en la renovació i ampliació del dic de Garbí amb capacitat per a iots de fins a 45 metres d'eslora, de les tres que té projectades i que preveu executar abans dels pròxims 3 anys.

Aquesta primera fase ha tingut un cost de prop de 5 milions d'euros, dels 12,5 milions pressupostats per a tot el projecte de modernització amb el qual l'entitat va optar a renovar la concessió de la dàrsena esportiva del port per un termini de 30 anys, prorrogables cinc més. «Era la meitat de tot el volum d'obra i la més complexa de totes, ja era exterior» va valorar ahir el director del Club Nàutic Eugeni Figa, qui va precisar que «per sort aquest hivern ha estat bo» i les tasques es van poder realitzar «amb seguretat».

A banda de l'ampliació del dic, els treballs d'aquesta primera fase també han permès, segons el CN Estartit, la «total renovació de les infraestructures i la millora en el subministrament d'energia, aigua i instal·lacions mediambientals». «Aquesta fase l'hem acabada amb un cert retard, ja que amb l'inici de la temporada turística el port havia d'estar operatiu, i ens van quedar pendents alguns farciments que reprendrem ara», va explicar Figa, que va concretar que es tracta d'acabar «la part més estètica», amb la instal·lació de mobiliari urbà o jardineres.

Les altres fases

Respecte a la segona i la tercera fase, de moment, no hi ha previsió d'inici dels treballs. «Hem de valorar com l'enfoquem en funció del plantejament de les obres del Passeig Marítim, ja que ens podria fer variar el pla» va remarcar el director de l'entitat esportiva, qui va avançar que tenen previst fer la valoració durant els propers dos mesos.

Amb una inversió aproximada d'uns 7 milions, aquestes dues fases serviran per: dotar les instal·lacions portuàries de nous serveis, impulsar l'esport formatiu i millorar els accessos i la integració port/municipi amb la urbanització i ampliació de la zona de transició entre l'Agrupació Nàutica Llevantina i l'inici del dic de Garbí. «Serà un model en sostenibilitat i eficiència energètica, gràcies a infraestructures i equipaments d'última generació, adaptats al canvi climàtic i dotats de tota classe de serveis innovadors per facilitar l'estada, tant a bord com a terra» asseguren els seus responsables, els quals afegeixen que a més, es duran accions com: la creació d'aparcaments específics de recàrrega de vehicles elèctrics, trens de fondeig ecològic per les boies o sensors de qualitat de l'aire, entre altres. Un cop acabades les obres, la Generalitat millorarà el passeig marítim de l'Estartit.