Tensió entre els veïns i el consistori de Santa Cristina per la granja de pollastres

L'Ajuntament avança que el projecte tira endavant i diu que les queixes «arriben massa tard»

26.09.2016 | 07:12
Les antigues instal·lacions dels terrenys on es farà l´explotació.

La imminent implantació de la granja de pollastres d'engreix amb capacitat per a 83.500 aus a la Vall de Solius, va generar tensió entre alguns veïns del municipi i l'Ajuntament de Santa Cristina durant la reunió informativa que es va celebrar dilluns al vespre a la sala de plens municipal. Així, segons va avançar Costa Brava Digital, a la trobada es va explicar a la ciutadania que el projecte segueix endavant, ja que ha passat tots els filtres de control, tot i que encara s'està a l'espera que la Generalitat contesti les darreres al·legacions.

Aquesta notícia va provocar la indignació d'alguns veïns que temem que la granja «posi en perill» el seu benestar així com el paratge de Solius. Segons el consistori, però, les queixes «arriben massa tard», ja que la futura granja ja ha obtingut la llicència ambiental per part del Consell Comarcal del Baix Empordà i la declaració d'impacte ambiental atorgada per la Generalitat, que estableix que la granja «no afectaria zones vulnerables ni cap espai natural protegit». Aquesta declaració també especifica que les dejeccions «no superaran els límits permesos i es gestionaran d'acord amb el reglament, que es realitzaran seguiments de la qualitat del sòl i de l'aigua subterrània o que no es preveuen afectacions ni a l'aigua ni a l'aqüífer protegit del Ridaura», entre altres. 

Així mateix, el consistori va informar que si el projecte segueix endavant, es faran controls previs a la seva posada en funcionament i, després, controls periòdics cada sis anys. 

Per la seva part el Partit Animalista-Pacma de Girona es va mostrar ahir contrari al projecte de la granja d'explotació intensiva de pollastres i va demanar, a través d'un comunicat, que «s'aturi». El Pacma va recordar que el projecte suposarà la construcció de tres naus de grans dimensions on es criaran fins a 83.500 pollastres que, alhora, generaran 835 tones anuals de gallinassa. Segons va alertar el partit, aquests excrements poden filtrar-se i contaminar l'aqüífer del Ridaura, del que beuen més de 16.000 persones de la zona. A més, va alertar que la granja tindrà un impacte paisatgístic per a la Vall de Solius.

Amb aquest comunicat, el Pacma va voler donar suport a la plataforma Salvem Solius, constituïda per lluitar contra el projecte i que ja ha presentat al·legacions per intentar aturar la granja. Membres d'aquesta plataforma van demanar explicacions a l'alcalde de Santa Cristina d'Aro, Xevi Sala (ERC), en el passat ple municipal, qui va assegurar que no està en mans del consistori aturar-ho, ja que és un projecte heretat de l'antic equip de govern i que es troba en una fase avançada de tramitació.

A més, el partit animalista va criticar el model de granja de cria massiva de pollastres. Segons van lamentar, en aquest tipus de granges avícoles industrials es tracta els animals «com a simples mercaderies» i es fomenta la cria ràpida per abaratir-ne el preu. «Els pollastres viuen en condicions terribles i en una situació d'amuntegament extrem», de manera que estan parats o han de fer un gran esforç per desplaçar-se per la manca d'espai. A més, van alertar que «creixen sobre els seus propis excrements i això fa que, sovint, pateixin cremades i ulceracions per l'àcid úric que contenen». «Un cop tenen el pes adequat són capturats i transportats en condicions d'extrema duresa i crueltat, sovint patint traumatismes i fractures ja abans d'arribar a l'escorxador», afegia el comunicat del partit.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

La CUP organitza una bicicletada on es projecta el nou polígon palamosí

La CUP organitza una bicicletada on es projecta el nou polígon palamosí

La Candidatura d'Unitat Popular de Sant Joan-Palamós va celebrar divendres la xerrada sobre...

Palamós finalitza la substitució de les curenyes dels canons

Palamós finalitza la substitució de les curenyes dels canons

L'Àrea de Patrimoni de l'Ajuntament de Palamós va realitzar divendres al matí...

L´escola d´Esclanyà planta 4 ceps per la festa de l´arbre

L´escola d´Esclanyà planta 4 ceps per la festa de l´arbre

Els 77 alumnes de l'escola l'Olivar Vell d'Esclanyà, al terme municipal de Begur, van...

Ports exigeix a Madrid que «parli clar» perquè Palamós sigui Schengen

Ports exigeix a Madrid que «parli clar» perquè Palamós sigui Schengen

El gerent de l'organisme xifra en prop de 800.000 euros la inversió que s'haurà fet per...

El Cercle Català d´Història busca l´antiga vila de Pals a Radio Liberty

El Cercle Català d'Història ha engegat una campanya d'estudi científic a...

Enllaços recomanats: Premis cinema