L'Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) ha defensat que la llicència d'obres del xalet a la cala del Golfet està ben donada. L'alcalde, Juli Fernández, assegura que les discrepàncies amb Urbanisme són "administratives" i que espera resoldre-les durant la reunió tècnica que se celebrarà dijous. Ja avança que, en tot cas, si hi ha d'haver enderrocs, només afectaran 100 metres quadrats d'un habitatge que en suma gairebé 700. Fernández també ha volgut deixar clar que el consistori està revisant els treballs i que, precisament, com que ha detectat alguns excessos, per això ha decidit suspendre temporalment les obres. Ara bé, ja avança que el planejament urbanístic permet que en aquest lloc s'hi pugui aixecar un xalet d'aquestes característiques. "Personalment, tinc clar que l'obra no m'agrada; però ara no estem parlant d'això, sinó de si es pot fer o no", ha subratllat. Per la seva banda, la plataforma ecologista Salvem el Golfet ja avança que no es quedarà de braços creuats si l'habitatge no va a terra i amenaça amb anar al contenciós.

L'alcalde de Palafrugell ha sortit al pas i ha defensat que l'obra del xalet del Golfet s'ajusta a llei, després de les tres resolucions que va emetre Urbanisme. Entre aquestes hi ha la que insta el consistori a revisar la llicència d'obres, declarar-la lesiva i anul·lar-la, perquè la Generalitat considera que la construcció contravé el Pla de Millora Urbana (PMU) de la zona i tampoc respecta el Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner (PDUSC).

Juli Fernández ha volgut repassar, una per una, cadascuna de les tres resolucions. Pel què fa a la primera, ja ha deixat clar que arriba tard. El document conclou que s'han comès incompliments urbanístics "lleus" durant les obres. Entre aquests, que els murs de la piscina s'excedeixen dels límits permesos.

L'alcalde, però, ha dit que l'Ajuntament ja va detectar aquests excessos a la primavera. I que ara fa gairebé mig any, a l'abril, va obrir un expedient contra el propietari i el va instar a corregir-los. Això, de fet, és el que va motivar que el consistori suspengués temporalment la llicència d'obres aquest agost, i que a hores d'ara els treballs s'hagin aturat.

Sobre la segona de les resolucions, la que entra de ple en la llicència d'obres, Juli Fernández ja deixa clar d'entrada que Urbanisme en cap cas obliga l'Ajuntament de Palafrugell a anul·lar-la. I encara menys a tirar a terra tot el xalet. "La Generalitat ens demana que revisem la llicència, i això és el que estem fent", indica l'alcalde.

Soterrani o planta baixa

Juli Fernández assegura que les divergències, aquí, són "administratives". Urbanisme entén que el xalet contravé el PMU perquè s'ha aixecat una planta més de les que estaven permeses. Però això, precisa Fernández, és perquè considera que un dels soterranis del xalet és, segons la seva visió, una planta baixa.

L'Ajuntament, però, no ho veu així, i ja ha demanat una reunió sobre terreny (que es farà dijous al matí) per explicar-ho in situ als tècnics d'Urbanisme. Juli Fernández avança que, durant la trobada, exposaran la seva visió i que si Urbanisme no l'avala, en tot cas allò que s'haurien d'enderrocar serien "100 metres quadrats de l'última planta, quan el xalet en té fins a 692". "Per tant, en cap cas estem parlant de tirar-lo tot a terra", subratlla.

Sobre el fet que l'obra del xalet no s'ajusta al pla director del sistema costaner, novament l'alcalde insisteix en què es tracta d'una altra interpretació administrativa. En aquest cas, Urbanisme indica que la llicència d'obres s'havia d'acompanyar d'un informe ambiental, que és preceptiu. I que com que això no es va fer, es contravé el PDUSC.

Juli Fernández subratlla que l'informe sí que hi és, però que es va fer en el moment de tramitar-se el pla de millora urbana (és a dir, abans de la llicència d'obres). "I això serà el que justificarem davant la Generalitat, perquè entenem que aquest requeriment ja l'hem complert", ha indicat l'alcalde de Palafrugell.

"No m'agrada, però es pot fer"

Per últim, la tercera de les resolucions d'Urbanisme fa referència als murs de contenció que s'han aixecat a tocar del xalet (per evitar esllavissades cap a la cala). La Generalitat deixa clar que Costes no hi ha donat el seu vistiplau, i que falta un informe on l'Estat en faci l'autorització prèvia. L'alcalde admet que aquest document no hi és, però ja avança que "els murs es poden legalitzar" i que, per això, ja han requerit a la propietat perquè demani l'informe.

Ara bé, en cas que això no sigui possible, Juli Fernández també avança que caldrà canviar el projecte del camí de ronda. Ara, es vol fer passar per sota el xalet, just abans del penya-segat; però si no hi ha els murs de contenció, s'haurà de desviar i fer-lo passar per darrere.

Per tot plegat, l'alcalde de Palafrugell assegura que no veuen "cap element objectiu" que, de facto, faci concloure que la llicència d'obres és "il·legal". "La llicència s'ajusta als paràmetres urbanístics, està ben donada i tenim plena confiança en els nostres serveis tècnics", ha subratllat Fernández.

Ara bé, l'alcalde també ha volgut deixar clar que una cosa és la normativa, i l'altra les opinions personals. "Si a mi se'm pregunta què en penso, personalment l'obra del xalet al Golfet no m'agrada; però aquí no estem parlant d'això, sinó d'allò que urbanísticament es pot fer i d'allò que no", ha conclòs.

"Tot a terra o al contenciós"

Per la seva banda, la plataforma Salvem el Golfet insisteix en què la llicència d'obres no s'ajusta a llei. I ja avança que el seu objectiu és que tot el xalet vagi a terra. "No volem que s'enderroqui només una planta o part de la piscina; volem que desaparegui tota l'obra, perquè la llicència està mal donada i que el pla de millora urbana no es va aprovar com s'havia de fer", ha dit la seva portaveu, Margarita Riera.

L'entitat ja avança que, si l'obra continua endavant, aniran als tribunals. "Presentarem un contenciós als jutjats; no podem permetre que actuacions d'aquesta mena tirin endavant", indica Riera. "A més, el cas del Golfet pot assentar un precedent: o preservem la Costa Brava i ens hi posem seriosament, o ens podem trobar amb altres llicències d'obres atorgades a la lleugera com aquesta", conclou.