La Junta de Veïns de l'Entitat Municipal Descentralitzada de l'Estartit va aprovar ahir definitivament l'escut de la localitat, el qual és sensiblement diferent del que van votar els veïns el passat Sant Jordi en la consulta popular que es va organitzar perquè escollissin quin els agradava més d'entre quatre propostes. La guanyadora amb 165 vots de 255 va ser l'escut dissenyat pel veí de l'Estartit Lluís Xicoira, que representava una branca de corall vermell i set rocs que representen els illots de les illes Medes. El canvi és que el corall ja no és vermell, sinó daurat, i la seva forma, com es pot apreciar en les dues imatges.

El president de l'ens descentralitzat, Genís Dalmau (LEST), va explicar que les modificacions han estat introduïdes per Armand de Fluvià, l'assessor en matèria heràldica de la Direcció General d'Administració Local de la Generalitat. En tot cas, Dalmau va concretar que durant el procés per l'elecció de l'escut, De Fluvià va tenir un canvi de criteri. El president de l'entitat descentralitzada de l'Estartit va comentar que les quatre propostes que es van votar el passat 23 d'abril estavan avalades per l'assessor en heràldica de la Generalitat.

No obstant això, Armand de Fluvià va introduir modificacions a l'escut guanyador quan l'Entitat Municipal Descentralitzada el va enviar de nou a la Direcció General d'Administració Local. La proposta vencedora trencava amb l'estètica rígida de les altres propostes, per color i la vida que hi donava el corall. La proposta retornada, però, manca d'aquests dos elements ja que el corall ha perdut la forma i el color original per uns altres de més heràldics. L'escut va ser aprovat per LEST?i CiU, i l'abstenció de Més per l'Estartit.