Alcaldes i regidors dels Ajuntaments de Torroella de Montgrí, Verges, Ullà, l'Escala, Bellcaire i la Tallada d'Empordà van reunir-se divendres a la Casa de la Vila torroellenca per intercanviar inquietuds i posar en comú estratègies institucionals al voltant de la perillositat de les carreteres del Baix Ter. Els representants locals van acordar coordinar les seves accions i intensificar la reivindicació històrica del territori per tal de resoldre aquesta problemàtica després que aquesta setmana el govern torroellenc comuniqués que ha demanat a la Generalitat la millora urgent de les connexions del municipi amb les principals xarxes viàries de l'entorn.

En aquest sentit, els sis municipis faran extensiva aquesta iniciativa a la vintena de municipis que es troben al llarg i a l'entorn de les carreteres de la Pera a Gualta (GI-642 i GI-643) i de Medinyà a Ullà (Gi-633 i Gi-634 i un tram de la C-31, on es troba el perillós encreuament amb la carretera de l'Escala) i demanaran, com a primera acció, una reunió de tots ells amb els màxims representants de Carreteres i Mobilitat de la Generalitat.

A la reunió de divendres hi van assistir els alcaldes de Torroella, Verges, la Tallada d'Empordà i l'Escala, Josep Maria Rufí, Ignasi Sabater, Josep Ferrer i Víctor Puga, respectivament; i els regidors Dolors Anguera i Joan Josep Caravaca, d'Ullà; David Sallaré, de Bellcaire; i Jordi Colomí (primer tinent d'alcalde) i Josep Martinoy (regidor de Mobilitat), de Torroella de Montgrí.

Reivindicació històrica

La petició feta per l'Ajuntament de Torroella a la Generalitat comporta, implícitament, posar fi a les històriques deficiències de seguretat que presenten dues rutes molt transitades i amb elevada sinistralitat com són les ja citades de la Pera a Gualta i la que porta a Girona per Medinyà, Verges i Ullà. Josep Maria Rufí, Jordi Colomí i Josep Martinoy es van reunir dilluns amb el director general d'Infraestructures i Mobilitat Terrestre de la Generalitat, Xavier Fores, per traslladar-li personalment aquesta reivindicació històrica, que consideren "prioritària i irrenunciable", ja que es tracta, sobretot, d'una qüestió relacionada amb seguretat de molts veïns que les han d'utilitzar diàriament.

Rufí recorda que aquesta és una demanda permanent en l'agenda del consistori torroellenc i argumenta que la perillositat d'aquestes dues vies s'ha posat especialment de manifest aquest estiu, en què s'ha registrat un important nombre d'accidents. Rufí entén que aquesta "és una qüestió de territori, que va més enllà del terme de Torroella de Montgrí", i per això valora molt positivament "que el món local, ja sigui des dels ajuntaments o des de la societat civil, s'organitzi i faci front comú per exigir una solució definitiva".

Tot i reconèixer que a partir de les pressions del territori el 2010 es van fer millores entre la Pera i Fontanilles, el batlle torroellenc insisteix que encara resta molt feina per fer i que "l'alt volum d'usuaris d'aquestes vies requereix d'una inversió definitiva per posar la xarxa viària a l'altura de les necessitats reals, per una qüestió de seguretat, però també d'imatge, un aspecte també molt important tenint en compte el component turístic d'aquest territori".

Reduir cues pel pont del riu

A banda d'aquesta qüestió més general, la delegació torroellenca també va reclamar al responsable de Carreteres alguna actuació que serveixi per mitigar les retencions que es produeixen a l'estiu a l'entrada de Torroella pel pont del riu Ter. En aquest sentit, es va plantejar un reforç de la senyalització i algun sistema d'informació per als conductors que indiqués les retencions i rutes alternatives.

La reducció de les cues és una prioritat que el govern torroellenc vol abordar amb determinació aquest mandat. Aquestes propostes es traslladaran, també, al Servei Català de Trànsit. En relació amb el pont, es va aprofitar per demanar que hi facin el manteniment, tasca que Carreteres ha confirmat que tenen programada.

També ha demanat a la Generalitat l'elaboració d'un pla de millora integral de la carretera entre Torroella de Montgrí i l'Estartit.