L'Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) no retirarà la llicència d'obres al xalet que s'està aixecant a la cala del Golfet si no hi ha una sentència judicial que així ho ordeni. L'alcalde, Juli Fernández, reitera que la construcció no li agrada, però insisteix en què compleix la llei i que, per tant, es pot fer. Ara per ara, els treballs estan aturats després que el consistori detectés diverses anomalies i instés la propietat a arranjar-les. Entre aquestes, que la piscina excedeix el límit permès. "Un cop s'hagin solucionat aquests problemes i els tècnics de la Generalitat hi donin el vistiplau, confiem que continuï la construcció", ha dit Fernández. L'alcalde ja ha avançat, a més, que tal com estan les coses avui dia, l'única opció immediata per fer desaparèixer el xalet seria que l'Ajuntament ordenés tirar-lo a terra i indemnitzar el propietari. Una opció que el consistori descarta de totes totes, perquè la quantitat a pagar seria "extremadament elevada", subratlla.

Juli Fernández reitera que l'obra no li agrada, però ja avança que seguirà endavant perquè no hi ha més remei. Fernández ha explicat que des del consistori no poden fer res més que respectar la llei i, per tant, referma que la llicència està ben donada per part del consistori.

L'Ajuntament, a més, també descarta l'opció d'ordenar que s'enderroqui l'habitatge i compensar el propietari, perquè el cost de l'operació seria desorbitat. "L'única opció que queda és indemnitzar el propietari i el poble no ho pot assumir", ha assegurat Fernández.

En aquest sentit, l'alcalde recorda que la parcel·la és edificable i que els governs anteriors podrien haver canviat la qualificació dels terrenys, però que no ho van fer pel cost que suposava. Per això, Fernández diu que el cost ara seria molt més elevat i reconeix que les prioritats del consistori "són unes altres".

Ara mateix les obres estan aturades per unes irregularitats que l'Ajuntament ha detectat durant l'execució dels treballs. Entre aquestes, que la piscina excedeix els límits permesos. Per això, aquest agost el consistori ha suspès temporalment la llicència i ha instat el propietari a arranjar les deficiències. "Un cop s'hagin solucionat els problemes a la piscina i els tècnics de la Generalitat hi hagin donat el vist i plau, confiem en que es continuï la construcció", ha assegurat Fernández.

L'alcalde de Palafrugell reconeix que l'obra ha aixecat crítiques, però també considera que el problema del Golfet "no és la major preocupació del municipi" i que s'han de dedicar els recursos municipals a altres aspectes.

"No hi podem fer res"

Amb tot, Fernández ha tornat a recordar que queda la via judicial, però ja ha descartat que l'Ajuntament es plantegi retirar la llicència, ja que tot està sotmès a la legalitat i "no hi podem fer res" malgrat que reconeix que la construcció del xalet no li agrada. L'alcalde ha explicat que es tracta d'un habitatge qualificat com a "urbà" a partir d'un Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de l'any 1983, i, malgrat els anys, cap govern n'ha canviat la qualificació. Segons l'alcalde, ara no es pot fer i l'única fórmula per aturar les obres i enderrocar el xalet és indemnitzar el propietari i comprar els terrenys, una operació que afirma que té un cost que no poden assumir. "No retirarem cap llicència fins que una resolució judicial no ho digui", ha afirmat Fernández

L'Associació Salvem el Golfet reclama suspendre les llicències i aturar els treballs mentre s'estudia si s'ha vulnerat la legalitat. I en cas que sigui així, anul·lar de manera definitiva les obres i, en conseqüència, enderrocar tota l'edificació que s'està aixecant al penya-segat d'aquesta cala (una de les poques que quedaven verges a la Costa Brava).