Els Agents Rurals Agents Ruralshan detectat per primer cop la presència d'una alga invasora procedent d'Austràlia a la reserva marina de ses Negres, a Begur. L'espècie, coneguda com a "alga tropical", es troba en clara expansió pel Mediterrani i provoca un greu impacte damunt les prades de posidònia. El seu nom científic és Caulerpa racemosa. És d'origen tropical, colonitza fons marins tant arenosos com rocallosos situats a profunditats de fins a 60 metres i, com que elimina la posidònia, de retruc també afecta els peixos i els invertebrats que se n'alimenten o bé hi viuen.

La descoberta de l'alga tropical es va fer aquest diumenge durant una neteja del fons marí de ses Negres, on van participar 26 submarinistes, dels quals dos són Agents Rurals. Els submarinistes es van repartir entre les àrees de sa Nau Perduda i l'illa del Mal Entrar. L'activitat formava part de la Fira Begur Sotaigua, que organitzen l'Associació Sotaigua i l'Associació de Comerç i Turisme de Begur.

Els submarinistes van extreure ampolles de plàstic, llaunes, pilotes de golf, una roda de cotxe o una canya de pescar, entre d'altres. Però la immersió també va portar una altra sorpresa ambiental: per primer cop, a l'àmbit de la reserva, es va trobar aquesta espècie d'alga exòtica invasora, que es troba inclosa dins el llistat de les 100 espècies invasores exòtiques més perjudicials a Europa segons Daisie, una base de dades en línia de les espècies invasores detectades.

D'altra banda, els organitzadors de la Fira i l'Ajuntament han acordat convocar per a l'any que ve una beca de recerca del medi ambient marítim que rondarà els 3.000 euros per a treballs de recerca que fan alumnes de Batxillerat.