L'Ajuntament de Bellcaire d'Empordà ha declarat persona non grata el mossèn acusat d'abusos sexuals.

Una veïna del poble va interposar la denúncia contra Josep Planas, un capellà gironí per, suposadament, haver abusat d'ella l'any 1989 en una casa de colònies de Puigpardines quan era menor d'edat.

Segons ha avançat RAC1, el ple municipal de finals de juliol va aprovar declarar persona non grata el mossèn. I també en la moció aprovada es va donar llum verda a instar al govern espanyol a modificar la prescripció d'aquest tipus de delictes.

El text argumenta que són delictes molt greus que afecten especialment a la persona perquè succeeixen quan encara és una criatura i li pot provocar trastorns psicològics que necessiten tractament terapèutic.

Per tot, el consistori considera que "el període de prescripció que estipula l'actual Codi Penal és insuficient" i insta al govern espanyol a revisar-lo.

Demana també que es tinguin en compte tots els arguments jurídics, psicològics i sociològics per determinar si els delictes d'abusos sexuals a menors han de prescriure o no.

En cas que sí, que s'hagi de mantenir la prescripció, suggereix ampliar-ne els terminis fins a límits molt elevats, com 40 o 50 anys, perquè és comú -diu la moció- que les víctimes no denunciïn aquestes situacions fins que tenen la maduresa o la força mental per fer-ho.

Fets coneguts el maig

El cas va ser destapat el 3 de maig a l'emissora de ràdio RAC1. Uns dies després, la denunciant vva exposar que el 1989 el mossèn exercia a Bellcaire d'Empordà i que, aquell estiu, el capellà hauria abusat d'ella en una casa de colònies de Puigpardines, a la Vall d'en Bas. Aprofitant que la nena estava sola perquè s'havia posat malalta, el mossèn hauria pujat a la seva habitació i n'hauria abusat, segons el relat de la veïna de Bellcaire.

Esther P. va exposar també que abans no va denunciar els fets havia hagut de passar molt de temps i que fa un any va succeir quelcom que la va trasbalsar: el capellà «va tornar al poble després de 26 anys». Segons ella, mossèn Planas no havia tornat al poble abans perquè «després de ser traslladat a Agullana va tornar a venir i el meu pare el va amenaçar: li va dir que no tornés al poble, que no havíem fet cap acció però que si hi tornava, se'n recordaria».