La confessió dels fets va escurçar el judici previst contra Javier Monge perqué una vegada va reconèixer l'intent d'assassinar el seu sogre a cops de destral no va caldre practicar gaires més proves. El processat va assegurar al tribunal de l'Audiència Provincial de Girona que el 13 de juny de 2014 va anar a l'aparcament que el seu sogre tenia a Palafrugell i el va atacar per sorpresa, després va forcejar amb ell i va acabar fugint quan un veí va intervenir i va treure-li l'arma. Monge estava molest amb el sogre perquè aquest havia aconseguit la custòdia d'una de les seves filles.

L'admissió del delicte va provocar que el fiscal, Gregorio Domínguez, l'acusació particular, Jordi Colomer, i la defensa, Carlos Palacio, acordessin sol·licitar una pena de 8 anys de presó per un delicte d'assassinat en grau de temptativa.

L'acusat, veí de Begur, va admetre que cap a dos quarts de vuit va anar fins al garatge del seu sogre, situat al carrer Vilar de Palafrugell. Duia una gorra negra per intentar passar desapercebut i anava armat amb una destral. Mentre la víctima estava distreta carregant una bossa al portaequipatges del vehicle va aprofitar per clavar-li un primer cop amb la destral directament al cap.

La víctima va explicar que no va tenir cap possibilitat de defensar-se de la primera destralada en agafar-lo "per sorpresa". Ni havia tingut temps suficient per reconèixer que la persona que se li va apropar era el seu gendre.

L'agressió no va quedar aquí perquè l'acusat va seguir atacant-lo a cops de destral i el va ferir a la mà i la cama. En aquest precís moment va aparèixer un veí que en veure l'escena va anar a casa seva per demanar a la seva dona que truqués al 112 per informar i, seguidament, va tornar al garatge i va acabar agafant-li la destral a l'agressor, que després va fugir corrents.

La gravetat de les ferides va provocar que la víctima hagués de ser operada en diverses ocasions perquè els cops van afectar-li funcions vitals. Per curar-se va requerir 125 dies d'hospitalització i 76 dies de baixa. A més, tal com ell mateix va explicar al judici, li van quedar "seqüeles greus" amb deformitat a la mà i coixesa. L'home treballava de paleta i va detallar que ha hagut de començar un procés d'invalidesa perquè ja no pot fer la seva feina.

El que no va reconèixer l'acusat, però sí va afirmar la víctima, és que just després d'assestar-li la primera destralada li va dir "que et creus que et quedaràs amb la meva filla". Per això, fiscalia i acusació particular sostenen que l'acusat va intentar assassinar el seu sogre perquè tenia la custòdia de la seva filla gran, que li havien retirat al processat.

La fiscalia demanava inicialment per a Javier Monge -que està en presó provisional des que el van arrestar- una condemna de 9 anys de presó per intent d'homicidi. L'acusació particular elevava la petició a 14 anys per un assassinat en grau de temptativa amb una circumstància agreujant de parentiu.

Com que l'acusat va admetre els fets el fiscal es va avenir a considerar-los com a temptativa d'assassinat però li sol·licita vuit anys de presó.