El conseller de Justícia, Carles Mundó, va afirmar ahir a la Bisbal d'Empordà que el català hauria de ser un requisit obligatori per a tots els jutges i treballadors de l'administració de justícia que exerceixen a Catalunya. D'aquesta manera, creu que s'evitarien situacions com la d'una jutgessa d'Olot que ha rebut una amonestació del TSJC per no tractar "amb respecte i consideració" dues advocades que es volien expressar en català durant un judici.

Carles Mundó va assegurar que aquestes situacions són "inacceptables" i aplaudeix el pronunciament de l'alt tribunal. Tanmateix, li demana que faci més feina en aquest sentit i actuï de "motor" de la promoció de l'ús del català. A més, va animar els advocats i ciutadans a "perdre la por" i denunciar situacions similars. Durant el 2015, només el 8,4% de les sentències dictades estaven redactades en català.

Actualment, per ser jutge o fiscal a Catalunya no cal acreditar coneixement del català. Mundó va recordar que és un dret poder parlar en aquesta llengua a les sales de vistes i va assegurar que situacions així no es produirien si el coneixement del català fos un requisit obligatori per exercir. Una proposta, però, que no està a les mans del Govern.