L'Ajuntament de Verges (Baix Empordà) ha obert aquest dimecres les seves portes a les vuit del matí, amb "total normalitat", com qualsevol altre dia feiner. És el primer cop que ho fa coincidint amb la diada del 12 d'octubre. "No tenim res a celebrar el dia que es commemora la colonització del continent americà i el genocidi dels pobles indígenes. En la construcció de la nova república, el 12-O té els dies comptats", ha reblat l'alcalde, Ignasi Sabater (CUP). Cap treballador municipal ha treballat, malgrat l'oferiment del consistori de canviar aquest festiu per un altre del calendari anual. L'equip de govern, però, sí que ha atès els ciutadans que volien fer gestions. Celrà, Begur, Viladamat, Les Planes d'Hostoles, Siurana i Viladrau són altres dels municipis gironins que avui tampoc fan festa. En el cas de Girona, els regidors cupaires han anat a treballar i l'alcaldessa, Marta Madrenas, ha aprofitat per mantenir reunions fins al migdia.

Una desena de veïns s'ha apropat al llarg d'aquest dimecres a l'Ajuntament de Verges per resoldre diversos tràmits, com ara instàncies i sol·licituds municipals. És el cas de la Marta Santos, que ha aprofitat el dia de festa a la feina per fer gestions i expressar la seva reivindicació política. "No estic d'acord amb aquesta festa i, per això, he trobat que era un bon dia per venir a l'ajuntament", explica.

Cap a les deu del matí s'ha viscut el moment de major afluència ciutadana a l'edifici consistorial, on avui només ha acabat treballant l'equip de govern, format per l'alcalde, Ignasi Sabater, i quatre regidors (tots de la CUP). "L'aparença és la d'un dia normal, a excepció que hi ha serveis municipals que no es poden donar perquè no hi són l'enginyer, l'arquitecte o els serveis socials", assegura Sabater.

El consistori va oferir al personal la possibilitat de treballar el 12 d'octubre a canvi de fer festa algun altre dia feiner de l'any. Finalment, però, cap treballador municipal s'ha acollit a la proposta. Amb tot, l'alcalde es mostra convençut que aquest gest marcarà "un abans i un després" perquè "aquest dia té els dies comptats, estem a les portes d'un gran canvi, el de la nova república", ha apuntat. "No tenim res a celebrar i la societat catalana no se sent identificada amb aquesta commemoració. Creiem que en la creació del nou estat, el 12-O no existirà", ha augurat.

L'Ajuntament de Verges no ha rebut cap requeriment judicial en contra de l'anunci d'obrir les dependències municipals. "Ens sap greu perquè és com si la delegació del govern espanyol tingués oblidades les comarques gironines i només es fixés en el cas de Badalona", ha ironitzat Sabater, que ha deixat clar que en cas que hagués arribat alguna notificació oficial haurien obert "igualment" l'ajuntament.

Altres municipis gironins que treballen

Verges ha seguit el camí dels ajuntaments governats per la CUP de Celrà (Gironès) i Viladamat (Alt Empordà), que l'any 2012 van ser pioners en convenir treballar el 12 d'octubre. Aquests tres, però, no són els únics casos a la demarcació gironina, on en total una desena de consistoris no celebren la festivitat del dia de la Hispanitat. Per exemple, han obert portes amb normalitat els ajuntaments de Mieres i Les Planes d'Hostoles, a la Garrotxa, Sarrià de Ter (Gironès), Begur (Baix Empordà), Siurana i Palau de Santa Eulàlia (Alt Empordà).

A la capital, Girona, l'ajuntament ha estat tancat al públic malgrat que la CUP havia demanat que es considerés festiu. L'alcaldessa, Marta Madrenas, s'ha defensat de les crítiques dels cupaires assegurant que van deixar la decisió dels dies festius anuals en mans dels sindicats i que, en tot moment, han volgut que el personal municipal se sentís "còmode" i mai forçat a treballar el 12-O.

Els regidors cupaires han pogut accedir a l'edifici consistorial per treballar encara que els serveis municipals no atenguessin la ciutadania. Per la seva part, l'equip de govern liderat per Madrenas també ha treballat aquesta jornada, amb una "agenda política molt intensa" i reunions fins al migdia. "Hem estat al peu del canó com qualsevol altre dia normal", ha dit en una atenció als mitjans.

Madrenas ha acudit a la commemoració de la festa patronal de la Guàrdia Civil, com hauria fet tractant-se de "qualsevol" altra associació que l'hagués convidat, ha matisat. "No es tracta d'una celebració de la hispanitat, sinó d'una festa patronal i vull ressaltar que la Guàrdia Civil treballa amb lleialtat i professionalitat a la demarcació", ha posat de manifest.

En aquest sentit, ha deixat clar que ella "sempre serà" on pugui ajudar a eixamplar les bases a favor de l'independentisme. "Amb faltes de respecte no contribuirem a aquest objectiu. No hem de pressuposar que a la Guàrdia Civil no hi ha membres independentistes o propers a la causa", ha argumentat.