La Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat ha determinat que la pròrroga del contracte del servei d'abastament d'aigua a la Bisbal d'Empordà entre l'Ajuntament i Sorea és nul·la, així com el conveni que el 2010 va signar l'alcalde, Lluís Sais (ERC), amb l'empresa pel finançament i execució de determinades obres. Ahir, el batlle republicà va confirmar que, davant d'aquesta resolució de la Comissió Jurídica Assessora, l'Ajuntament anul·larà la pròrroga del contracte. Sais va recordar que el mandat passat l'Ajuntament va aprovar per ple que aquesta Comissió tindria la darrera paraula sobre aquest cas, després que la corporació tingués a sobre la taula informes que determinaven que la nul·litat era total, i d'altres que deien que era parcial.

L'informe de l'organisme de la Generalitat consta de 23 pàgines i, en síntesi, declara la nul·litat de la pròrroga perquè "els aspectes modificats (respecte del contracte inicial de 1980) superaven amb escreix el marge de modificació possibilitat pel Decret de 9 de gener de 1953 (Reglament de Contractació de les Corporacions Locals) i feien mereixedora una nova licitació, conjunta o per separat de les diverses actuacions que s'hi preveien, que no es va produir". "Per tant, es va prescindir absolutamnet del procediment legalment establert", conclou la Comissió, que afegeix que amb el dret europeu vigent s'arriba a la mateixa resolució.

Les modificacions respecte del contracte inicial de subministrament d'aigua són establir una pròrroga de 20 anys, amb la qual la Comissió creu que "es desnaturalitza la pròpia essència d'una pròrroga" ja que "habitualment tot indicaria que l'objectiu hauria de ser el de mantenir les clàusules i estipulacions anteriors", cosa que no és així perquè s'hi va afegir la gestió del servei de clavegueram i el finançament i execució d'obres per un import de 3,6 milions d'euros.

Sais va exposar ahir que encara no havia tingut temps de valorar la resolució amb els tècnics, però va avançar que compliria l'acord de ple pel qual es va determinar que l'Ajuntament actuaria seguint el que digués la Comissió Jurídica Assessora. Sobre què passarà amb Sorea quan s'anul·li el contracte, el batlle va insistir que primer s'ha de revisar tècnicament el dictamen i veure quins passos s'han de seguir.

Més clar va ser el socialista Òscar Aparicio (el PSC sempre ha sostingut que la renovació no era correcta): creu que l'Ajuntament haurà de fer front a una demanda judicial de Sorea en què reclamarà l'import de les obres executades (que l'empresa quantifica en 1,7 milions d'euros), el lucre cessant fins el 2030 i 700.000 euros invertits a fons perdut. Sobre el servei, Aparicio va afegir que, un cop anul·lats la pròrroga i el conveni, l'Ajuntament pot assumir la gestió directa de l'abastament d'aigua i del clavegueram o fer una licitació i establir un contracte nou.