L'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà anul·larà en el proper ple, previst a finals de mes, el contracte que el municipi té amb la companyia Sorea, encarregada de prestar el servei d'aigües i de clavegueram. El consistori acatarà l'informe emès per la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat (que no és vinculant) que considera nuls la pròrroga del contracte que es va aprovar el 2009 i del conveni que la completava del 2010. Això obligarà a pagar les obres fetes per Sorea durant els últims sis anys i que l'ajuntament xifra en prop d'1,6 milions d'euros. L'alcalde del municipi, Lluís Sais (ERC), ha garantit que això no repercutirà en la factura de l'aigua que paguen els ciutadans ja que es retornarà a Sorea a través del romanent de tresoreria o bé amb un crèdit bancari. L'alcalde, però, creu que l'empresa no té "cap dret" a reclamar indemnitzacions pels 14 anys que no prestarà el servei perquè el conveni és nul -la pròrroga del contracte era de 20 anys, fins el 2030-. A més, ha obert la porta a municipalitzar la gestió de l'aigua.

Amb l'anul·lació de la pròrroga i el conveni, l'Ajuntament complirà amb l'acord pres per tots els partits el mandat passat. Llavors, tots els grups es van comprometre a respectar el dictamen de la comissió, encara que aquest no sigui vinculant. L'òrgan de la Generalitat considera que la pròrroga és nul·la perquè hi ha tantes modificacions respecte del contracte original que el servei d'abastament d'aigua, de clavegueram i les obres que s'hi van lligar haurien d'haver estat licitades.

La rescissió del contracte obligarà el consistori baixempordanès a pagar les inversions que Sorea ha fet des que es va signar el conveni, i que estan al voltant d'1,6 milions d'euros. Això, però, no comportarà una pujada de la factura de l'aigua, segons assegura l'alcalde, ja que "aquests diners es retornaran a l'empresa o bé demanant un crèdit o bé amb romanent de tresoreria".

Sense indemnització

L'alcalde també s'ha mostrat molt taxatiu pel que fa a una possible indemnització a Sorea en el cas que la companyia reclami perquè s'ha interromput el contracta 14 anys abans. Sais ha assegurat que "no té cap dret a indemnització" i diu que el consistori es defensarà ja que consideren que la companyia no pot reclamar perquè el contracte és nul.

Sais ha reconegut que la pròrroga va ser un "error" però recorda que ja n'hi havia hagut anteriorment, concretament el 2000 i el 2005, amb d'altres governs al consistori -la Comissió Jurídica Assessora no les ha valorat perquè no formen part de la revisió que havia sol·licitat l'Ajuntament-.

L'alcalde ha afegit que l'Ajuntament ja té encarregat un estudi per avaluar els costos de municipalitzar l'aigua, el qual podria estar llest a principis d'any -en el ple del mes de març, l'Ajuntament va aprovar una moció per estudiar si la gestió municipal del servei d'aigua és viable-. Aquesta és una de les opcions que el municipi té sobre la taula; l'altra és fer un concurs nou. Per a l'alcalde, el consistori es decantarà per la proposta que sigui "més viable econòmicament".

Des de l'oposició, el grup municipal d'Independents per La Bisbal-PSC ha recordat que ja havien advertit en diverses ocasions al govern que la pròrroga del 2009 no era legal i, de fet, ja hi van votar en contra. El seu portaveu, Òscar Aparicio, ha manifestat que la resolució de la Comissió Jurídica Assessora declarant nul tant la pròrroga com el conveni "era una mort anunciada". Ara el portaveu socialista reclama "responsabilitat" al govern i que apostin per la municipalització de l'aigua.

La CUP segueix al govern

Qui també s'ha expressat és el portaveu de la CUP al consistori, Josep Maria Castells. Tant per a la CUP com per ICV (que governen en coalició amb ERC) es tracta d'una "oportunitat important" per tirar endavant la municipalització. "Nosaltres apostem clarament per municipalitzar l'aigua", ha explicat Castells que remarca que no s'han plantejat deixar el govern en cap moment.

El portaveu cupaire també s'ha mostrat convençut que, en el cas que l'Ajuntament hagi de pagar una indemnització a Sorea, aquesta no repercutirà en la factura dels ciutadans. El soci de govern ha justificat el suport a Sais perquè, segons afirma, quan van pactar ja van veure "les motxilles de cadascú" i, per tant, ja estaven al corrent del que ha acabat passant.