L'Ajuntament de Torroella de Montgrí no va obrir les portes aquest dimecres, Dia de la Hispanitat, malgrat que hi ha una moció aprovada per una àmplia majoria del ple que declara que el 12 d'octubre, i el 6 de desembre, no són festius al municipi. El portaveu del grup municipal de CiU, Jordi Cordon, ha retret a l'equip de govern (ERC-Junts, UPM i LEST) no haver donat compliment a aquest acord amb l'obertura de la Casa de la Vila i ha volgut destacar que és "una incoherència que posa en evidència Esquerra", en referència al detonant amb el qual els republicans van argumentar la moció de censura a Cordon: no respectar la moció aprovada que declara Torroella "vila lliure de correbous". L'alcalde, el republicà Josep Maria Rufí, ha respost que "no es poden comparar" les dues mocions i que "el batlle i els regidors del govern treballem les 24 hores del dia, 365 dies a l'any" i ho ha exemplificat amb el fet que el dimecres va passsejar per Torroella i l'Estartit i va "recollir demandes de veïns".

La moció respecte a les festivitats de la Hispanitat i de la Constitució va ser aprovada en el ple del 5 de novembre de 2015. La va presentar la CUP i va rebre els vots favorables d'ERC, UPM, CUP, LEST i COET i el vot en contra de CiU. Cordon, aleshores alcalde, va manifestar, segons recull l'acta del ple, que estaven d'acord amb el fons però que no hi podien donar suport perquè la decisió era nul·la ja que l'Ajuntament no té la competència per declarar aquests dies no festius (segons l'informe de Secretaria), alhora que si hi hagués resposta judicial, li tocaria rebre a la institució municipal (i no a l'alcalde, com passa en el cas de no penjar la bandera espanyola). En aquell moment, Marc Calvet (ERC-Junts), va dir que, "malgrat la clara dificultat logística i legal" d'executar la moció, "creiem que és el moment de dur-la a terme".

"Vaquilles" i Hispanitat

Quasi un any després, l'Ajuntament de Torroella no va obrir les portes el Dia de la Hispanitat, cosa que Cordon considera un incompliment d'aquella moció. Per un costat, Cordon recorda que ajuntaments de l'entorn van obrir, com ara el de Verges, encara que hi anessin només els regidors de l'equip de govern. I per l'altre, rememora el seu cas, on l'incompliment d'una moció aprovada pel ple -la de prohibir les vaquilles-, li va costar el càrrec (durant el primer any de mandat, CiU va governar amb ERC-Junts, fins que aquesta formació va abandonar-lo perquè l'alcalde va aprovar la celebració del correbous).

Cordon veu una "incoherència" l'actuació d'ERC-Junts amb el seu posicionament respecte d'una moció i d'una altra, cosa que el referma en la idea que ja va manifestar mesos enrere que la formació encapçalada per Rufí tenia la moció de censura pensada des de feia temps. Davant d'aquests posicionaments dels seus exsocis de govern, Cordon es pregunta: "No passarà res? O hem de demanar responsabilitats polítiques".

Rufí no hi veu cap incoherència perquè "no té punt de comparació" un cas amb un altre (Cordon va aprovar les vaquilles amb el seu vot de qualitat), alhora que entén com "un tema menor en el camí cap a la independència" obrir l'Ajuntament el 12 d'octubre. En tot cas, ha manifestat que "si hi ha voluntat d'obrir, no hi ha cap problema per fer-ho", però ha afegit que ni els treballadors ni els grups de l'oposició van fer cap petició. Rufí ha conclòs que, "en qualsevol cas, ningú dubta del compromís dels partits de l'Ajuntament per tirar endavant el projecte de país".