El departament de Territori i Sostenibilitat ha tret a informació pública la modificació del Pla rector d'ús i gestió de les illes Medes que té, com a principal novetat, el canvi d'una quota diària a una d'anual. Aquesta modificació va ser aprovada l'abril de l'any passat per la Junta rectora del Parc Natural de les Medes, que estableix una quota anual de 76.151 immersions.

Ara, els interessats en presentar-hi al·legacions tenen un termini de 15 dies. El més probable és que les entitats ecologistes n'entreguin, ja que quan es va parlar d'aquest tema fa més d'un any hi van mostrar el seu rebuig total perquè entenen que se sotmetrà el fons marí de l'arxipèlag a una pressió major que l'actual. Amb la quota diària, les Medes podien rebre fins a 146.000 immersions a l'any, però aquesta xifra és teòrica ja que la mitjana dels darrers anys era d'unes 60.000 anualment.

Amb la desaparició de la quota diària, els centres d'immersió podran concentrar un major nombre de capbussades en la temporada turística, de manera que les entitats ecologistes consideren que les 76.151 immersiones es portaran a terme, xifra notablement superior a la que hi havia amb la quota diària.

A més del canvi de la quota, la modificació del projecte també estableix un límit anual d'immersions per zona de busseig en funció de la càrrega de submarinistes que es considera que pot suportar. Així, als llocs on l'hàbitat ha crescut es permet un 10% més d'immersions (d'acord amb les dades del 2008 al 2012) i on hi ha regressió, es redueix un 10%.