Els metges han donat l'alta al segon bomber del parc de Palafrugell (Baix Empordà) afectat per botulisme. L'home ha passat 113 dies ingressat a l'hospital Josep Trueta de Girona, dels quals 99 a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Després de passar a planta, on hi ha estat dues setmanes, el bomber va poder tornar a casa aquest dimarts passat. Pràcticament no li han quedat seqüeles de la intoxicació.

Tant ell com el seu company, que va sortir de l'hospital a mitjans d'agost, es van intoxicar el passat 27 de juny durant un dinar de família al parc de Palafrugell. Els dos van menjar una esqueixada feta amb mongetes blanques que havien comprat en un supermercat, i que contenien la toxina butolítica. Era un pot de vidre de 400 grams envasat per Hermanos Cuevas S.A. L'empresa va separar inicialment el lot, però per un error, les mongetes contaminades van tornar al canal de distribució.

Els dos Bombers es van intoxicar el passat 27 de juny durant un dinar de família al parc de Palafrugell. Ells van ser els únics que van menjar una safata d'esqueixada casolana amb tomàquet, ceba, bacallà dessalat, pebrot vermell i les mongetes en conserva.

Els altres set efectius que també eren a l'àpat, van menjar esqueixada d'una altra safata, on hi havia salsa de romesco. I aquesta diferència, precisament, va permetre identificar els pots sospitosos de contenir la toxina.

Aquell mateix vespre, els dos Bombers ja van començar-se a trobar malament. L'endemà mateix van anar al metge i van ingressar d'urgència a la UCI del Trueta. Patien els símptomes característics del botulisme, una malaltia greu que pot arribar a ser mortal: malestar general, vòmits, visió doble, dificultats per respirar i sensibilitat a la llum.

Les analítiques van confirmar la presència de toxina butolítica al pot de mongetes de 400 grams que els dos Bombers havien ingerit. Corresponia al lot amb referència L-146-16, amb data de consum preferent a 31-12-2021. L'havia produït el 20 de maig passat l'empresa Hermanos Cuevas S.A., amb seu a la Rioja.

L'empresa va separar inicialment la partida, després d'adonar-se que hi havia hagut problemes durant el procés de fabricació. L'empresa va atribuir a "un error humà" el fet que el lot infectat amb toxina butolítica tornés a la cadena de distribució.

Ingrés immediat a la UCI

Els dos Bombers del parc de Palafrugell van ingressar immediatament a la UCI del Trueta. A un d'ells se'l va poder passar a planta a principis d'agost, perquè havia evolucionat favorablement, i els metges li van donar l'alta el dia 12 d'aquell mes.

L'altre, el que ara ha pogut tornar a casa, ha hagut de passar-se gairebé quatre mesos a l'hospital. En concret, s'hi ha estat 113 dies, dels quals 99 a la UCI. Després d'estar-se dues setmanes a planta, el bomber va rebre l'alta aquest dimarts passat, segons ha avançat Catalunya Ràdio. L'home ja és a casa acabant-se de recuperar i pràcticament no li han quedat seqüeles de la intoxicació.

Set brots a Catalunya

El botulisme és una malaltia greu, de comunicació obligatòria i urgent, que pot arribar a ser mortal. És una intoxicació causada generalment per la ingesta d'aliments contaminats amb neurotoxines molt potents. La via d'intoxicació més comuna és l'alimentària, quan els afectats ingereixen aliments mal preparats o conservats de manera inapropiada.

Del 1990 al 2015 Catalunya ha patit set brots, amb vint afectats i cap mort. Però tots es van infectar per conserves casolanes, cap d'industrial com aquesta vegada.