El port de Palamós s'ha convertit en l’escenari d’un simulacre d’incendi amb ferits de diversa consideració en una embarcació amarrada al moll comercial.

L’exercici, organitzat per Ports de la Generalitat i Protecció Civil de la Generalitat, ha servit per posar en pràctica el sistema d’avisos previst al Pla d’autoprotecció (PAU) del port i les accions del seu personal, a més de comprovar la coordinació entre els diferents mitjans i cossos d’emergències.

L’embarcació utilitzada per fer el simulacre ha estat el remolcador Punta Mayor de Salvament Marítim, de 60 metres d’eslora i 12,8 metres de mànega.

Un cop detectat el suposat foc, el capità del vaixell ha trucat al pràctic del port i aquest a Ports de la Generalitat i a Capitania Marítima. A banda, s’ha iniciat també el protocol d’avisos establert en el PAU al telèfon d’emergències 112 de Catalunya, al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat, a la Policia Local i a la Guardia Civil. Internament, també s’han mobilitzat els equips d’intervenció del Club Nàutic Costa Brava, Associació Front al Mar, General Nàutic i Repsol.

Un cop rebut l’avís, el cap de guardamolls ha ordenat l’obertura de les barreres i el control d’accessos al moll comercial, i ha aturat el trànsit d’embarcacions dins del port. També s’ha decidit la instal·lació de barreres antivessament al voltant de l’embarcació afectada per evitar la possible dispersió de combustible a l’aigua.

Tasques d’extinció i atenció als ferits

En arribar els Bombers, que han desplaçat dos camions d’aigua BRP (bomba rural pesant), dos vehicles lleugers de coordinació i comandament i un vehicle del Grup d’Actuacions Especials de la unitat subaquàtica, han treballat en les tasques d’extinció de l’incendi a l’interior de l’embarcació, en l’evacuació dels passatgers i en el rescat de tres víctimes ferides que s’han traslladat fora de l’embarcació, a zona segura, per tal de ser ateses pels efectius sanitaris.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) s’ha ocupat de l’atenció i estabilització dels ferits, una vegada evacuats del vaixell. El SEM ha destinat una ambulància de Suport Vital Avançat amb un infermer i un tècnic en emergències sanitàries (TES), una de Suport Vital Bàsic (SVB) amb dos TES i un comandament.

Els Mossos d’Esquadra, amb el suport de la Policia Local de Palamós, s’han ocupat del control dels accessos i han establert els perímetres de seguretat necessaris. També han sol·licitat la llista de tripulants per tal de comprovar que s'havien evacuat total de passatgers i que no hi ha desapareguts. Els Mossos d’Esquadra han enviat dos vehicles de l’ABP de la Bisbal amb un comandament i un vehicle Centre de Comandament Avançat amb un comandament i un operador de la Sala Regional. També s’ha mobilitzat la Unitat Aquàtica dels Mossos d’Esquadra. Per la seva banda, el Servvei Marítim Provincial de la Guardia Civil s’ha ocupat del control d’accessos a la bocana amb una embarcació.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat al simulacre amb un tècnic dels Serveis Territorials de Girona fent funcions d’observador i amb el personal tècnic de guàrdia al Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT.

Així mateix, l’Associació Front al Mar i Repsol han restat a disposició del cap de guardamolls del port de Palamós per, en cas necessari, realitzar tasques de suport o facilitar material anticontaminació.