L'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà ha aprovat inicialment amb els vots de l'equip de govern (ERC, CUP i ICV-EUiA) i CiU, i l'abstenció d'Independents per la Bisbal-PSC i de Compromís per la Bisbal, el projecte de l'edifici nou de la Biblioteca Central Comarcal, el que incomplia l'article 125 del POUM d'acord amb les sentències.

L'alcalde, Lluís Sais (ERC), ha explicat que amb la tramitació d'aquest projecte (que no canvia res del que ja hi ha construït) l'Ajuntament pretén regularitzar la construcció. En tot cas, el batlle també ha concretat que és el jutge qui determinarà si dóna compliment a la resolució judicial o no.

Les sentències que van determinar que dues de les façanes de la Biblioteca estaven en situació irregular es van fonamentar en el POUM anterior, segons el qual els equipaments s'havien d'adaptar als paràmetres urbanístics de cada sector. Amb el nou POUM (posterior a les sentències), es va concretar que cada equipament es regirà en funció de les necessitats particulars.

D'acord amb aquesta nova reglamentació urbanística municipal, l'Ajuntament va tramitar un pla parcial d'equipaments del sector de la Biblioteca que s'adequa al que hi ha construït. Seguint amb aquesta tramitació, s'ha d'aprovar el projecte i, un cop completat tot el procés administratiu, la Biblioteca complirà la normativa, vigent, ha explicat el batlle.

El projecte aprovat inicialment és idèntic al que es va utilitzar per construir la Biblioteca -l'única diferència és que s'ha dividit i el projecte de l'antic escorxador, que no té cap problema legal, s'ha tramitat per separat.

L'equip de govern intenta d'aquesta manera que el jutge determini que hi ha una impossibilitat legal d'execució de la sentència -que seria l'enderroc parcial- ja que, normativament, la Biblioteca Comarcal és correcta.

El socialista "scar Aparicio ha manifestat els seus dubtes sobre l'estratègia del govern ja que amb l'aprovació del pla parcial «es va fer evident que era per evitar l'enderroc» i ha recordat que quan el jutge va desestimar la impossibilitat material d'execució de la sentència ja va dir que l'intent de legalització amb el nou POUM «no pot considerar-se com a causa que justifiqui la impossiblitat material d'execució». Referent a aquest punt, Sais ja va manifestar en aquell moment que el jutge parla d'impossibilitat material, de manera que ara aposten per la impossibilitat legal.