L'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha requerit a la societat Josi SL, gestora de l'hotel Eden Roc, que compleixi el decret que dos anys enrere va dictar el mateix consistori perquè enderroqui els murs que va fer i ampliar sense llicència municipal dins de la zona marítimoterrestre de la finca de l'establiment hoteler.

L'Ajuntament ha reiterat la petició de l'enderroc de set murs de pedra i d'aplacat de pedra i d'una rampa de formigó després que el Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Girona i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagin rebutjat la petició de mesures cautelars que Josi SL va sol·licitar perquè l'execució de l'enderroc quedés en suspens fins que no hi hagués una sentència sobre aquest assumpte. La intenció del responsable de l'hotel es troba lluny de la petició de l'Ajuntament, segons consta als responsables municipals.

Expedient el 2014

El cas, però, arrenca el 26 de març de 2014, quan l'Ajuntament va obrir un expedient de protecció de legalitat urbanística a Josi SL per fer obres sense llicència municipal a la zona marítimoterrestre i li ordenava aturar-les.

Segons el relat municipal, la societat va respondre que aturaria les obres, però el 9 de juliol d'aquell any la Policia Local va aixecar una acta on consta que "s'estan realitzant treballs d'extensió de terres".

Entre al·legacions de Josi -argumentava, per exemple, que l'Ajuntament no pot obrir un expedient de protecció de legalitat urbanística en zona marítimoterrestre- i desestimacions de l'Ajuntament, la societat hotelera va portar -segons consta al darrer requeriment perquè s'executi l'enderroc- al contenciós administratiu la desestimació del recurs que va interposar contra l'enderroc dels murs, la suspensió de la sol·licitud d'un permís per repartir sorres i la imposició d'una multa de 1.000 euros.

A més del recurs contenciós, va sol·licitar mesures cautelars per no haver d'executar l'enderroc fins que no se'n pronunciés judicialment. Tant el jutjat de Girona com el TSJC les han desestimat enguany. En el pronunciament d'aquest darrer, els magistrats exposen que les resolucions administratives impugnades no tenen de "forma clara i manifesta" aspecte d'il·legalitat. També indiquien els magistrats que el fet que les obres es trobin en zona marítimoterrestre "no exclouria, en qualsevol cas, la necessitat d'una llicència municipal".

Nou termini

Davant del pronunciament judicial, l'alcalde Carles Motas, a través d'un decret de 30 de setembre passat, dóna a Josi un altre termini d'un mes perquè enderroqui els set murs -tenen una longitud entre els 2,40 i els 33,24 metres, amb una alçada no superior als 84 centímetres- i la rampa de formigó i l'adverteix que si no compleix se li aplicarà una multa de 2.000 euros.

La versió de l'hoteler

El responsable de l'hotel va exposar el 2014 a aquest diari que les últimes obres que havia realitzat al camí de ronda eren de l'any 2009, quan va rehabilitar els murs que havien quedat danyats arran del temporal de llevant que va colpejar la Costa Brava la nit de Sant Esteve del 2008.

Va exposar que aleshores va demanar els permisos corresponents a Costes i a l'Ajuntament, però que en no rebre cap resposta va decidir tirar endavant ja que la reparació era necessària per protegir l'hotel en cas que es produís un altre temporal.