L'eurodiputat Francesc Gambús ha reclamat la intervenció de la Comissió Europea per eradicar el brot d'una alga invasora australiana a la reserva marina de Ses Negres, a Begur. L'eurodiputat planteja que s'inclogui l'alga Caulerpa cylindracea al llistat d'espècies invasores de la Unió Europa ja que pot causar impactes ecològics greus a causa del seu gran potencial invasor

L'alga va ser trobada el passat 2 d'octubre per Agents Rurals que van prendre part a la neteja submarina de la reserva marina de Ses Negres. Per aquest motiu, l'eurodiputat català ha reclamat a la Comissió Europea que intervingui, en coordinació amb les autoritats competents, i prengui les mesures necessàries per controlar o eradicar el brot d'aquesta espècie australiana.

A través d'una pregunta parlamentària, Gambús ha remarcat que la proliferació d'aquesta alga invasora és «preocupant», tal com també ha manifestat la Direcció General de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya. «La reproducció d'aquesta espècie pot tenir efectes en la preservació dels hàbitats bentònics i en els recursos marítims de la costa», ha assenyalat.

Tal com alerten els experts i les autoritats competents, l'alga és molt agressiva i es considera una de les cent espècies amb major potencial invasor de la Mediterrània (segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura), ja que causa greus impactes ecològics sobre les comunitats vegetals autòctones i pot arribar a substituir-les gairebé completament en alguns casos.