La Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d'Economia, ha fet efectiu un tercer pagament del deute corresponent a les obres del Pla de Barris Palamós Millora, que des de l'any 2011 havia anat acumulant amb l'Ajuntament de Palamós i que pujava prop de quatre milions d'euros. Amb aquest darrer pagament, la Generalitat ja ha entregat 2.946.858 euros a l'Ajuntament de Palamós d'aquest deute en els darrers quatre mesos.

La Generalitat, ha informat l'Ajuntament palamosí, va realitzar l'ingrés el passat dissabte, quan l'administració autonòmica va transferir a l'Ajuntament de Palamós la quantitat d'1.029.169,66 euros. Les fonts municipals han afegit que es tracta del tercer pagament que sobre aquest deute ha realitzat el govern autonòmic a les arques municipals després que el passat mes de juny fes efectiva una primera aportació de 579.448,79 euros, i el 6 de setembre n'executés una segona d'1.338.239,55 euros.

L'Ajuntament ha comunicat que aquests destacats ingressos permeten eixugar progressivament el deute que la Generalitat té contret amb el municipi, dels quals 3.323.053,65 euros corresponen concretament a les obres del Pla de Barris Palamós Millora, i la resta provenen de subvencions diverses dels exercicis 2013, 2014 i 2015 que l'administració catalana no va abonar al consistori.

Les tres transferències realitzades fins ara per part de la Generalitat de Catalunya sumen un import total de 2.946.858,00 euros, i encara queda pendent de retornar, referent al període 2011-2015, una quantitat que actualment s'acosta al milió dos-cents mil euros, han informat les fonts municipals.

Dels diners entregats per la Generalitat, l'Ajuntament de Palamós ha destinat 579.448,79 euros a amortització de deute a llarg termini. I està actualment en tràmit l'amortització de deute corresponent a 490.000 euros més de la segona aportació, seguint les directrius marcades per la Llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, i que representa per al municipi un estalvi en pagament d'interessos d'aproximadament uns 130.000 euros en total. Amb aquestes amortitzacions de deute municipal, l'Ajuntament situarà la ràtio d'endeutament a prop del 47%, han afirmat les fonts municipals.

Reclamació des del 2011

El reconeixement del deute contret amb el municipi i el pagament dels imports corresponents ha estat una constant reclamació per part de l'Ajuntament de Palamós al govern autonòmic d'ençà de l'any 2011, amb l'objectiu d'evitar que la demora en el retorn d'aquests imports pogués provocar tensions de tresoreria al pressupost municipal.

Les constants demandes que ha fet Palamós durant els darrers anys s'han centrat principalment amb el Departament de Territori i Sostenibilitat, màxim responsable de les subvencions del Pla de Barris en el qual es va incloure el projecte Palamós Millora que va suposar la rehabilitació dels barris de Cases Noves, Mas Guàrdies i Eixample Nord.