Un total de vuit-cents exemplars de fartet (Aphanius iberus) han estat alliberats avui als aiguamolls costaners de la Pletera, recuperats després d'haver-se cobert per un fallit projecte d'urbanització que es va dur a terme a la localitat de Torroella de Montgrí, en ple Parc Natural del Montgrí.

Segons informa l'ajuntament, tota la intervenció s'emmarca en el projecte europeu Life Pletera i l'acció d'avui correspon a un acord amb el Parc Natural del Delta de l'Ebre i el seu centre ictiològic.

El 2015, dos-cents exemplars de fartet van ser capturats a la Pletera i van ser traslladats a dues basses controlades i diferenciades del Delta de l'Ebre per evitar que els perjudiquessin els treballs de naturalització que es portaven a terme als aiguamolls.

A Tarragona s'han reproduït en unes condicions ambientals adequades i, ara, s'han alliberat en el seu lloc originari, encara que un centenar encara són al centre ictiològic per donar-li continuïtat al projecte.

El fartet és un peix endèmic de la Península Ibèrica que es troba en greu perill d'extinció, que habita en aiguamolls amb aigües d'alt índex salí.

La seva regressió es relaciona amb la pèrdua del seu hàbitat a causa de l'assecat d'aiguamolls per donar-ne usos urbanístics i turístics i també per la competència de les espècies invasores.