La Institució Altempordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (IAEDEN)-Salvem l'Empordà i l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) han presentat al·legacions al Projecte de decret pel qual es modifica el Pla rector d'ús i gestió de l'àrea protegida de les illes Medes (PRUG). Aquestes organitzacions consideren que el nou Projecte passa per alt el principi de prudència pel que fa a la conservació d'aquest espai. La principal modificació que es fa és establir una quota anual de 76.151 immersions, cosa que suposadament suposarà un increment de la freqüentació ja que els darrers anys, amb una quota diària, la mitjana anual d'immersions era de 60.000.

Les dues organitzacions raonen que, si l'objecte del PRUG és preservar i millorar l'estat de conservació del patrimoni natural de l'espai protegit, cal disminuir la pressió de les activitats subaquàtiques, imposar el criteri de prudència i establir uns valors d'ús per sota de la capacitat de càrrega que es determini per a cadascuna de les zones en funció dels resultats lligats al seguiment biològic.

Dels informes científics realitzats pel departament d'ecologia de la UB, les dues entitats consideren que es desprèn la necessitat de disminuir la pressió sobre els hàbitats per tal d'accelerar-ne la recuperació ecològica. I afegeixen que la interpretació contrària que fa la documentació de la modificació del PRUG, «demostra la necessitat d'incorporar al procés de revisió dels límits d'immersions una figura experta que estigui familiaritzada amb l'àrea d'estudi». Les dues organitzacions reclamen la creació d'un comitè científic de seguiment que hauria d'esdevenir l'enllaç entre el programa de seguiment i l'administració responsable.

Vigilància eficaç

Per la IAEDEN-Salvem l'Empordà i l'ANG, l'adopció d'un model de gestió adaptativa és una mesura potencialment positiva, però la vigilància és un factor clau del bon funcionament del PRUG. Per aquesta raó, demanen que el parc tingui un servei de vigilància eficaç, amb poder sancionador, i la suspensió de les llicències per operar dins el parc de les empreses de submarinisme infractores.