El Vaticà prohibeix fer qualsevol activitat pastoral i parroquial al capellà que està acusat d'haver abusat d'una nena de Bellcaire durant l'any 1989 en una casa de colònies de Puigpardines quan era menor d'edat.

La decisió és secreta, per llei, l'ha fet pública RAC1, on fonts del Bisbat de Girona han explicat que la Santa Seu ratifica les mesures cautelars que va prendre el Bisbat de Girona.

La víctima, Esther P., ha assegurat a l'emissora que reclamarà al Vaticà l'expedient sencer del seu cas.

A principis d'octubre, el Bisbat es va posar en contacte amb l'Esther, a qui van citar per trobar-se en seu episcopal amb el bisbe i l'instructor del seu cas. Segons ha explicat ella, era l'11 d'octubre i esperava que li comuniquessin què havia decidit el Vaticà però no va ser així. "Em van dir que la investigació ja havia acabat, que s'havien pres una sèrie de mesures que venien a ratificar les que ja havia pres el Bisbat quan es va posar la denúncia", ha explicat la víctima.

El passat 11 d'octubre, el bisbe Francesc Pardo va comunicar la decisió a la víctima. El contingut de l'expedient del Vaticà també s'ha posat en coneixement del mossèn, que també es va entrevistar amb el bisbe. Fonts del bisbat han explicat que el capellà s'ha compromès a acceptar les mesures adoptades per Roma. Les mateixes fonts apunten que no poden donar més detalls sobre la decisió del Vaticà perquè l'expedient és secret per llei.

Quan es va conèixer els fets el Bisbat va apartar mossèn Josep Planas, el qual el passat maig quan va sortir a la llum el cas ja estava jubilat. El sacerdot fins llavors, segons el Bisbat, tenia fins ara l'encàrrec de donar suport a les parròquies de Celrà, Flaçà, Sant Joan de Mollet i Sant Llorenç de les Arenes.

Fonts del bisbat remarquen que, en tenir coneixement de la denúncia, van aplicar el protocol per a casos d'abusos i van apartar cautelarment el mossèn de tota activitat pastoral i parroquial. A més, el bisbe va nomenar un instructor que, amb la col·laboració d'un segon expert en dret canònic, van iniciar una investigació.

Els dos experts designats pel bisbe s'han entrevistat durant dos mesos amb la víctima i el mossèn, així com amb persones del seu entorn i possibles testimonis d'aquells fets que van passar fa més de 27 anys. Tota la informació recollida, es va enviar al Vaticà perquè en dictaminés unes conclusions.

Fonts del Bisbat de Girona han confirmat que la Congregació per a la Doctrina de la Fe ha confirmat les mesures cautelars adoptades ja a nivell de diòcesi i ha prohibit definitivament al mossèn fer qualsevol activitat pastoral i parroquial. És a dir, no només ja no podrà fer missa a nivell públic (la llei eclesiàstica no li pot prohibir celebrar missa a nivell privat) sinó que tampoc podrà participar d'activitats pastorals en comunitat.

Sentències "secretes"

Finalment, des del Bisbal de Girona han assegurat que els casos de pederàstia no prescriuen segons la legislació eclesiàstica i que de la mateixa manera, les sentències que signa el Vaticà són secretes. Un fet que l'Esther, com a principal afectada, lamenta. I ressalta que li "van dir que no tenien per què comunicar-m'ho i vam quedar una mica decebuts. Crec que les mesures s'haurien de fer públiques o, com a mínim, haver-les comunicat a la víctima".

Tan sols li van dir que la sentència, segons informa l'emissora, "a grans trets, venia a ratificar les mesures cautelars que va prendre el Bisbat quan es van denunciar els fets".

L'Esther, però, pensa esgotar totes les vies per tenir la sentència del seu cas. "No em van donar cap tipus de paper. Jo ho vaig demanar, vaig demanar tenir aquesta resolució i em van dir que en tot cas havia de demanar-la a Roma. I ho faré". Per fer-ho, l'Esther ha assegurat que enviarà avui mateix una carta al Vaticà.