El Bisbat diu ara que el capellà acusat d'abusos a una menor podrà fer missa

El Vaticà només ha limitat el seu exercici en les parròquies d'aquesta zona, on no poidrà dir-ne

17.11.2016 | 11:01

El Bisbat de Girona diu ara que el mossèn acusat d'haver abusat el 1989 d'una nena de Bellcaire d'Empordà podrà oficiar missa públicament. El Bisbat va concretar que entre les mesures que li ha imposat el Vaticà «no n'hi ha cap que li prohibeixi dir la missa públicament, com avui –per ahir– s'ha afirmat».

Això sí, entre les mesures adoptades per la Santa Seu hi ha que no pugui oficiar missa a Bellcaire d'Empordà i a parròquies de l'entorn. Fonts del Bisbat van manifestar que la congregació gironina ha de respectar la resolució del Vaticà i, com que la Santa Seu no l'ha inhabilitat, el mossèn Josep Planas i Planas està a disposició per oficiar misses, malgrat el rebuig que pot arribar a despertar que en celebri. En aquest sentit, van insistir que el Bisbat no pot decidir que no exerceixi si el Vaticà no ho prohibeix.

Les fonts del Bisbat van precisar que les misses que pot celebrar el capellà són limitades: com que està jubilat, no té assignada cap parròquia ni té cap responsabilitat pastoral, de manera que pot oficiar misses en ocasions puntuals, en casos de substitució del rector, per exemple. De fet, aquesta és la funció que tenen tots els capellans jubilats.

Planas ja desenvolupava aquesta tasca de suport a les parròquies de Celrà, Flaçà, Sant Joan de Mollet i Sant Llorenç de les Arenes fins que el mes de maig Esther P. va denunciar públicament que havia estat víctima d'abusos per part d'aquest mossèn en una casa de colònies a Puigpardines l'any 1989 –aleshores, Esther P. tenia deu anys i residia a Bellcaire–.

Apartat mentre durava la investigació

El Bisbat va decidir apartar-lo
d'aquestes tasques de suport mentre durava la investigació. Queda per veure, però, si el capellà seguirà col·laborant amb aquestes parròquies del Gironès o se n'hi assignarà unes altres -les fonts del Bisbat van concretar que els mossens jubilats, normalment, tenen assignades unes parròquies perquè hi donin suport–.

Les fonts del Bisbat no van concretat quines són les altres «limitacions en l'exercici del ministeri» que el Vaticà ha imposat al capellà i van justificar-ho perquè la decisió de la Congregació per la Doctrina de la Fe queda entre aquesta institució, el Bisbat i el capellà perquè és un informe confidencial.

Les fonts van afegir que la denunciant pot sol·licitar l'expedient del cas al Vaticà, i que serà decisió d'aquesta institució si li permet veure'l o tenir-lo. Si la denuncia va ser el maig, el Bisbe va concloure la investigació del cas el juny i va enviar la informació a la Congregació per a la Doctrina de la Fe, que va determinar les mesures al respecte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

L'amo del kebab tancat a Platja d'Aro per la policia nega totes les acusacions

El propietari del kebab de Platja d'Aro que la policia local va tancar fa dues setmanes per...

La recuperació de l´Àguila de Torroella dona inici a les festes de Sant Genís

La recuperació de l´Àguila de Torroella dona inici a les festes de Sant Genís

Aquesta és la segona recuperació de bestiari festiu que es fa al municipi després...

L´incendi d´un remolc al marge de la C-66 a Torrent obliga a tallar la carretera

L´incendi d´un remolc al marge de la C-66 a Torrent obliga a tallar la carretera

El foc va afectar 4.000 metres quadrats de vegetació del marge de la via i fins al lloc dels fets...

Un grup de veïns de Pals es queixa per les molèsties d´un xiringuito

Un grup de veïns dels apartaments Dunes de la Platja de Pals, ha col·locat pancartes...

Castell d´Aro celebrarà el seu 18è mercat Medieval aquest cap de setmana

El consistori espera superar la xifra dels 15.000 visitants que van visitar aquesta fira en les...

Un incendi crema 4.000 metres quadrats a Torrent

Un incendi crema 4.000 metres quadrats a Torrent

Ha obligat a tallar la carretera C-66

Enllaços recomanats: Premis cinema