La Bisbal i Forallac aplicaran un 10 % de descompte al consum d'aigua

És una de les mesures adoptades després que el 21 d'agost els veïns no van poder beure de la xarxa municipal perquè estava contaminada

20.11.2016 | 21:47
La Bisbal i Forallac aplicaran un 10 % de descompte al consum d'aigua

Els veïns de la Bisbal d'Empordà i Forallac tindran un descompte del 10 per cent del seu consum d'aigua en el proper rebut que els arribi a casa. Aquesta és una de les mesures adoptades pels respectius ajuntaments d'acord amb l'empresa concessionària, Sorea, pels 21 dies d'agost que els veïns no van poder beure aigua de la xarxa municipal perquè estava contaminada per excés d'herbicides. L'alcalde de la Bisbal, Lluís Sais (ERC), ja va anunciar la decisió el 9 d'agost, cinc dies després que dictés el ban que anunciava que l'aigua de la xarxa no era apta per beure ni per cuinar, en una sessió informativa al Mundial.

Sais ha explicat que la reducció és sobre el consum d'aigua del rebut del tercer trimestre i que s'ha acordat el descompte del 10% perquè es considera que és un percentatge «just». Aquesta bonificació també és una de les recomanacions que feia el Síndic de Greuges de Catalunya en l'informe recent que ha enviat als consistoris sobre aquest episodi. El Síndic defensava l'aplicació d'una compensació «per no poder gaudir del subministrament d'aigua amb els nivells de qualitat corresponents» durant aquests 21 dies. Un posicionament que ja tenien els dos batlles quan va esclatar l'episodi de contaminació dels pous de Castell d'Empordà.

Sais ha explicat, com ja ho va fer anteriorment, que els estudis de consum d'aigua mostren que la que es destina a beure i cuinar és un percentatge mínim en comparació amb altres usos, com ara dutxar-se, rentar o netejar. L'alcalde de la Bisbal també ha concretat que el descompte en el rebut no suposarà cap despesa per a l'Ajuntament.

Per la seva banda, l'alcalde de Forallac, Josep Sala (CDC), ha explicat que el descompte en el municipi s'aplicarà sobre un rebut posterior que no inclou el mes d'agost, ja que el que tocava aleshores es va girar el setembre i no hi va haver temps material per incorporar-lo.

Sobre les possibles solucions per evitar una situació com aquesta i que els dos municipis tinguin garantit el subministrament d'aigua, Sala sosté que són els dos ajuntaments els que han d'activar-ho, trobar la proposta més idònia i presentar-la a l'Agència Catalana de l'Aigua. Sala tem que, si aquest hivern no plou, l'aqüífer del Daró quedi sec i, llavors, sorgeixin problemes d'abastament si han de rebre únicament aigua dels pous de Fontanilles.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema