La Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí arriba aquest cap de setmana a la 623a edició i ho farà de celebració amb motiu del 25è aniversari de dues activitats de referència en la seva programació: el Concurs de Gossos d'Atura i la Festa del Cavall. Amb motiu d'aquesta efemèride, els gossos d'atura, l'activitat ramadera i els cavalls marcaran el fil conductor d'una programació atapeïda d'actes, en el que representa el gran aparador cívic i econòmic del municipi.

Tant el Concurs de Gossos d'Atura com la Festa del Cavall s'han convertit, per sí mateixos, en dues propostes que van molt més enllà del municipi. Són activitats, a més, que recullen a la perfecció l'essència d'una fira multisectorial que té en el sector ramader un dels seus orígens fundacionals. Amb els anys, la fira ha evolucionat i s'ha anat adaptant a la canviant realitat socioeconòmica. En aquest context, el Concurs de Gossos d'Atura i la Festa del Cavall mantenen ben viu l'esperit i la marca distintiva de la fira. Dissabte a les 18.30 hores, hi haurà un reconeixement institucional, a la zona eqüestre.

Ovelles i pastures

Amb motiu d'aquesta celebració, les ovelles tindran un protagonisme especial, que ja queda patent en el cartell d'enguany, il·lustrat amb la fotografia d'un ramat. A banda del concurs, que es farà com sempre el diumenge al matí, hi ha diverses activitats programades al voltant del món de les ovelles. Enguany, com a novetat, tothom qui ho vulgui podrà fer de pastor per un dia i participar en una transhumància popular: el dissabte del mas Muxach, de l'Estartit, a l'Espai Ter; i diumenge, de l'Espai Ter, fins al recinte on es fa el concurs de gossos d'atura. A més, dissabte (a dos quarts de dotze del matí, davant de l'Espai Ter) hi haurà una exhibició d'esquilada d'ovelles i tot seguit, al migdia, al pati de Can Quintana, una mostra del treball artesanal de murs i cabanes de pedra seca, una activitat que al Montgrí estava estretament vinculada a la ramaderia.

Les activitats a l'entorn de la Fira comencen avui amb la inauguració de l'Expofil. Demà, la capella de Sant Antoni obrirà l'exposició «Les vaques de llet. Una activitat que ens deixa».