El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha emès una resolució on insta l'Ajuntament de Palafrugell a paralitzar les obres per construir un xalet de luxe a la zona del Golfet, a Calella. Aquestes obres estan envoltades de polèmica i el Síndic ha intervingut després de rebre diverses queixes.

Ribó recorda que la Comissió d'Urbanisme de Girona ja va demanar al consistori que revisés la llicència d'obres perquè havia detectat que s'havia aixecat una planta de més. Per això, el Síndic demana a la Generalitat que impugni la llicència d'obres ja que l'ajuntament no ha mogut peça. A més, demana que l'entitat Salvem el Golfet pugui accedir a l'expedient, tal i com han demanat a través del seu advocat. Per a Ribó, tot el procediment s'està portant a terme amb "una manca de transparència".

El Síndic de Greuges de Catalunya ha pres part en el conflicte per les obres del xalet del Golfet. Ho fa després de rebre diverses queixes que alertaven sobre irregularitats a les obres. Després d'investigar el cas, el Síndic ha recomanat al consistori que aturi les obres i que resolgui "sense més dilació" les peticions que li ha enviat Urbanisme, que li demana que revisi la llicència.

En la comissió del passat mes d'octubre, el director general d'Urbanisme, Agustí Serra, va reconèixer que a la parcel·la s'hi podia construir (tal i com estableix el POUM) però que hi havia un excés d'edificació. Concretament, els promotors del xalet havien aixecat una planta més de les permeses. Per això, des de la Generalitat van demanar a l'Ajuntament de Palafrugell que revisés la llicència i resolgués els excessos d'edificació. A més, ja va advertir que si això no es feia duria el cas davant dels tribunals.

Per la seva banda, l'ajuntament va defensar que la llicència estava ben donada i que, com a molt, si calia fer enderrocs afectarien 100 m2 dels 700 m2 que té el xalet. Més transparència i informació Una altra de les recomanacions del Síndic té a veure amb la transparència i l'accés a la informació. Segons Ribó, tot el procediment s'està portant a terme amb una "manca de transparència" i demana a l'Ajuntament de Palafrugell que permeti a l'associació Salvem el Golfet poder accedir a l'expedient urbanístic, tal i com van demanar el passat mes d'agost a través d'un advocat.

També demana a Urbanisme que els notifiqui les seves resolucions, entenent que són part interessada, ja que van adreçar denúncies a la comissió. El Síndic també insta totes les administracions implicades per tal que vetllin per l'aplicació del "principi de prevenció, precaució i cautela en matèria mediambiental". Ribó recorda que la impossibilitat d'aconseguir la reparació dels danys ambientals quan es produeixen obliga a prevenir-los i a donar prioritat a la intervenció prèvia i al disseny mitjançant un planejament preventiu.

Segons el Síndic, en aquest cas això justifica "sobradament" l'aturada de les obres.Ribó recorda que els promotors de les queixes havien denunciat inicialment l'impacte paisatgístic del projecte i "l'injustificat increment" de la possibilitat d'edificar en aquesta parcel·la sota l'empara de Pla de millora urbanística "fet a mida". També es queixaven de mancances en la seguretat per possibles despreniments de roca i alertaven que les obres impliquen la modificació d'un camí de ronda.