Torroella deroga el nom franquista del pont del Ter

Malgrat que no s'utilitza des de fa anys, oficialment encara es diu «puente del Teniente General Orgaz», com es va acordar el febrer de 1940

02.12.2016 | 07:04

L'equip de govern de Torroella de Montgrí (ERC-Junts, UPM i LEST) portarà al ple d'avui una proposta per derogar els acords d'exaltació franquista que va adoptar l'Ajuntament entre 1939 i 1975. Per exemple, hi ha el que es va prendre el 23 de febrer de 1940 quan el pont va ser batejat oficialment amb el nom de «puente del Teniente General Orgaz»; la contribució amb 50 pessetes a la construcció del Valle de los Caídos (16/03/1943), i amb 5.000 pessetes pel solar on s'havia de construir el Govern Civil de Girona (16/05/1944). En relació amb el nom del pont, es proposa aprovar oficialment la denominació «pont del Riu Ter». Si bé és així com s'anomena des de fa molts anys, l'Ajuntament no havia formalitzat el canvi oficialment.

L'alcalde, Josep Maria Rufí, argumenta que aquests acords es van prendre en un moment de pèrdua de drets, llibertats i vides humanes, enmig d'una repressió que va obligar milers de persones a exiliar-se a d'altres països. També recorda que aquest gest institucional s'emmarca en l'esperit de la Llei del Memorial Democràtic i la Llei de la Memòria Històrica que, entre d'altres mesures, ordena la retirada de tots els símbols i monuments públics que honorin o recordin el franquisme. En aquest sentit, l'Ajuntament va inaugurar l'11 de setembre de 2010 un monòlit en homenatge als més de 300 presoners que van ser obligats a treballar en la  reconstrucció del Pont del Riu Ter entre l'estiu i el desembre de 1940.

La història del pont

L'any 1939, les tropes republicanes en retirada van dinamitar el pont de Torroella per retardar l'avanç dels franquistes. Després de la seva reconstrucció per ordre del Ministeri d'Obres Públiques, una riada va fer caure alguns suports i el pont es va enfonsar. Ja al 1940, batallons disciplinaris de treballadors van començar les obres a instàncies del Servicio Militar de Puentes y Caminos. Els batallons estaven formats per presoners de guerra republicans, que servien de mà d'obra per a la reconstrucció de les infraestructures destruïdes durant la guerra.

Les autoritats franquistes van inaugurar el pont el desembre de 1940 amb el nom Puente del Teniente General Orgaz. Més de sis dècades després, el pont de Torroella de Montgrí va ser remodelat i rehabilitat de nou el 2006.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

El Baix Empordà

El Pessebre Vivent de Pals arriba aquest Nadal a la 30a edició

El Pessebre Vivent tornarà a ser enguany una de les postals nadalenques més...

Verges acaba les obres per deixar d´abocar les aigües negres al rec del Molí

Verges acaba les obres per deixar d´abocar les aigües negres al rec del Molí

L'actuació que ha promogut l'Ajuntament s'ha de completar amb una d'igual importància: l'Agència...

El «Sueldazo» de l´ONCE deixa un premi de 20.000 euros a Palamós

L'Organització Nacional de Cecs (ONCE) va repartir un premi de 20.000 euros a...

Un conductor sense carnet pateix un xoc i abandona el cotxe bolcat a Palamós

L'home de 33 anys, que tampoc tenia el vehicle assegurat, es va lliurar al cap d'unes hores a la...

El ple de Sant Feliu ha de rectificar la votació sobre l´entorn del Monestir

El punt, on es proposava una modificació del POUM, va ser aprovat per majoria simple, i calia que...

El Parc del Montgrí aprofitarà una distinció europea per ser referent del turisme sostenible

El Parc del Montgrí aprofitarà una distinció europea per ser referent del turisme sostenible

Recull a Brussel·les un reconeixement a la qualitat de l'espai i al model de gestió, que ja tenen...

Enllaços recomanats: Premis cinema