Verges ha culminat les obres de sanejament perquè les aigües negres de la localitat no vagin a parar al rec del Molí. Els darrers anys ha desenvolupat les dues primeres fases per construir aquest sanejament i, enguany, ha executat la tercera i darrera, ha explicat l'alcalde, Ignasi Sabater (CUP), que ha afegit que per acabar-la només falta l'asfaltatge del camí de la Mota, un dels accessos a Verges.

El batlle ha explicat que aquesta actuació a la Mota és una millora del contracte i que és necessària perquè el camí està «molt malmès». Aquesta tercera fase té un pressupost de 308.158,50 euros, dels quals 246.526,80 els ha aportat la Generalitat a través del PUOSC, i els 61.631,70 euros restants són de l'Ajuntament.

Sabater ha exposat que l'actuació d'enguany ha eliminat els punts d'abocament directe d'aigües residuals al rec del Molí dels habitatges del carrer de la Pau, carrer de Defora, del carrer del Rec i del carrer del Baix Empordà -les fases I i II del sanejament ja s'havia actuat en la resta de vies de la localitat-. Les obres han consistit a separar la xarxa unitària que hi havia (les aigües plujanes i les brutes de les cases es barrejaven) per una altra de separativa. D'aquesta manera, el municipi ja disposa en la seva totalitat de la xarxa de sanejament per eliminar l'abocament d'aigües residuals al rec del Molí.

No obstant això, com ha precisat el batlle Sabater, falta una darrera actuació perquè Verges deixi d'abocar les aigües residuals al rec: que l'Agència Catalana de l'Aigua faci el col·lector perquè les transporti a l'estació depuradora de l'Escala.

Pendent del col·lector de l'ACA

En aquest sentit, Sabater ha comentat que el pas que faran ara és requerir a l'ACA que executi aquesta connexió «perquè no pot ser que al segle XXI seguim tirant les aigües residuals al rec». Així, mentre Verges espera aquest col·lector, les aigües residuals seguiran anant al rec del Molí, però en un altre punt. A més, l'Ajuntament executa en el punt de connexió de la xarxa de sanejament amb el col·lector una estació de bombeig perquè tota la instal·lació estigui a punt quan l'ACA hagi fet la seva part.

Les obres als carrers d'aquesta tercera fase han estat: reurbanització dels carrers Progrés i del Rec; formació del nou col·lector de recollida d'aigües residuals en els abocaments del carrer Ample, carrer dels Bous i abocaments dels habitatges de l'inici del carrer del Rec; formació del nou col·lector de recollida d'aigües residuals dels abocaments d'habitatges del final del carrer del Rec i zona est del casc antic pel carrer Canonge Iglesias; perllongació de la xarxa unitària del carrer Baix Empordà fins al nou pou de registre ubicat a la seva intersecció amb el carrer Canonge Iglesias; i creuament pel rec de Molí dels dos punts d'abocament d'aigües residuals provinents de les cases situades entre el carrer de la Pau i les escoles.

Aprofitant l'execució d'aquesta III Fase del Sanejament de Verges, l'Ajuntament també ha inclòs buscar solucions a l'aparcament, a la circulació i a la senyalització viària del poble.

Senyalització

La Comissió Participativa de Circulació ha elaborat una nova senyalització i canvis de circulació als carrers de Verges, que tenen l'objectiu de resoldre els problemes de mobilitat que hi ha. L'alcalde ha comentat que ara s'han fet canvis en la senyalització viària i que, l'any que ve, s'executarà la del patrimoni i dels comerços.

Quant a l'aparcament, l'Ajuntament ha obtingut la cessió de dos terrenys al peu de la carretera que ve de Jafre, cosa que ha permès obtenir 36 places (i s'uneix a un altre de ja existent que disposa de 15 places).