La reforma del passeig Marítim de l'Estartit així com de la façana urbana que hi dóna s'eleva a 5,1 milions d'euros. El president de l'Entitat Municipal Descentralitzada de l'Estartit, Genís Dalmau (LEST), ha explicat que el projecte que promou Ports s'ha encarit uns dos milions d'euros respecte de la proposta inicial perquè no s'hi havia previst la renovació de tots els serveis existents.

Dalmau confia que Ports pugui tirar endavant el projecte entre el 2018 i el 2019. El passat mes d'abril, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, ja va marcar el 2018 com l'any per iniciar aquests treballs, un cop el Club Nàutic hagi enllestit les obres que du a terme dins de la renovació de la concessió de la dàrsena esportiva.

Dalmau ha explicat que la part urbana de l'actuació l'haurà de pagar l'Ajuntament o l'EMD, però que, en tot cas, no s'aplicarà cap contribució especial als veïns del passeig Marítim, sinó que ho finançarà íntegrament l'administració local. La intervenció abastarà des de la plaça del port fins al Torrent d'en Planas.

El president de l'EMD ha comentat que aquesta és una de les cinc inversions que preveu a l'Estartit per aquest mandat. La segona per import és el centre d'interpretació Espai Medes, que es vol construir al moll comercial de la localitat. Aquest projecte puja 1,5 milions d'euros i el finançament ha de provenir del Club Nàuitc, de l'EMD o l'Ajuntament i del Parc Natural. A més, ha exposat Dalmau, es demanaran ajudes de fons europeus, a la Diputació i una subvenció lligada a la taxa turística que recapta la Generalitat. La intenció és iniciar la construcció de l'edifici la primavera de l'any que ve.

El tercer projecte per import és la nova biblioteca, que té un pressupost de 479.976,90 euros. La intenció es començar-la el setembre de l'any que ve i acabar-la a la primavera de 2018. De moment, el finançament ha de sortir de l'Ajuntament, si bé estan pendents que la Generalitat aposti per una línia d'ajudes per a aquests equipaments.

La caldera de biomassa és el quart projecte, amb un cost de 200.000 euros (100.000 de l'Ajuntament i 100.000 de la Diputació). Ha de donar servei a l'escola Portitxol, la sala polivalent, l'escola bressol i la biblioteca. Finalment, hi ha un projecte de 15.000 euros per a oficines noves de l'EMD.

Aquestes són les inversions que l'EMD vol que s'executin durant aquest mandat a l'Estartit. D'altra banda, l'ens descentralitzat ha aprovat el pressupost per l'any que ve, que puja 900.759,42 euros. El pressupost va ser aprovat amb els vots a favor de LEST i els contraris de Més per l'Estartit-UPM i CiU. Les inversions d'aquest pressupost pugen 69.360 euros.

Les ordenances fiscals per al 2017 es van aprovar amb els mateixos vots. Dalmau ha apuntat com a novetats que s'apliquen trams a la taxa dels guals en funció dels vehicles que s'hi aparquin. La més baixa serà de 30 euros (enguany era de 27,93) per als aparcaments que tinguin d'un a tres vehicles. I puja un 10% la taxa d'ocupació de la via pública per als establiments de restauració.