Els grups municipals de l'Ajuntament de Palamós van aprovar en el ple d'aquest dimarts la creació d'una comissió informativa especial per al seguiment de l'elaboració del Pla Especial del port de la vila. La petició va sorgir del grup del PSC i va comptar amb el suport de la resta de partits del consistori.

La portaveu socialista, Teresa Ferrés, defensa que el projecte requereix el màxim consens polític, ja que el Pla Especial l'ha d'aprovar el ple municipal, cosa que s'ha de buscar en aquesta comissió. També considera que la comissió ha de marcar el posicionament unitari del consistori enfront de Ports de la Generalitat. L'alcalde, Lluís Puig (ERC), ha manifestat que la comissió ha de servir per debatre el desenvolupament del Pla Especial, el qual es troba en una fase molt inicial, ja que només hi ha hagut una trobada amb els representants de Ports.

Puig ha afegit que falta concretar la periodicitat de les comissions amb la resta de grups municipals per tractar aquesta assumpte. Des de Junts per Palamós i Sant Joan, Dani Reixach considera que abans de reunir-se amb la Generalitat, l'Ajuntament i els sectors implicats han d'arribar a un consens sobre el posicionament que els interlocutors han de defensar davant de Ports -representaran Palamós el govern local i dos membres del Consell Econòmic i Social-. Ferrés és partidària que les comissions se celebrin abans de les reunions amb Ports.

El Pla Especial ha de definir la configuració del sistema general portuari del municipi, que s'estén des de l'aparcament de la platja Gran fins a tocar el Port Marina. El batlle ha manifestat que «no hi ha res predefinit» ja que, a part de les dues administracions, també hi ha involucrats els negocis que hi ha en aquest sector. La intenció inicial de l'Ajuntament era tenir enllestit el Pla Especial per portar-lo a l'aprovació inicial el proper estiu, però Puig reconeix que complir aquest termini és complicat.

Reixach ha explicat que primer vol conèixer el plantejament dels sectors implicats, destaca que «ens hi juguem molt perquè és una de les zones de primera entrada al poble», i aposta per un port dinàmic.

El PSC té clar que Palamós ha de buscar un equilibri entre els beneficis que el nou Pla pugui reportar a Ports i a la vila. Ferrés ha comentat que el Pla Especial està pendent des de fa molts anys però que, si durant el seu govern no es va aconseguir definir, va ser perquè no hi havia aquest «equilibri».

I posa sobre la taula temes que podrien renegociar-se: per exemple el conveni del Museu de la Pesca, els cànons dels aparcaments de la Planassa i de la platja, entre d'altres assumptes, com recuperar espais per a ús públic. La CUP té clars alguns dels canvis que hauria de comportar el Pla Especial, com pot ser retirar places d'aparcament de la primera línia marítima i reordenar el paisatge de la badia amb menys embarcacions.