El municipi de Torroella de Montgrí ha aconseguit emetre 7.173,48 tones menys de CO2 a finals de 2016 respecte a les que generava el 2005, any en què la xifra es va situar en 89.127,72 tones. Això representa un 8% menys, percentatge que s’ha assolit gràcies a les accions ja completades del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES), ha informat l’Ajuntament. Si s’hi afegeixen les actuacions que estan en curs, que finalitzaran el 2017, aquest percentatge se situarà sobre el 18,5%, ja que es calcula deixar d’emetre 18.024,82 tones de CO2. L’Ajuntament s’ha fixat com a objectiu que el percentatge de reducció de CO2 sigui del 24,74% (22.054,25 tones) d’aquí a quatre anys, el 2020. La regidora de Medi Ambient, Sandra Bartomeus, ha explicat que es pren com a referència l’any 2005 perquè és l’inici del període que s’inclou al Pacte d’Alcaldes per a l’Energia Sostenible (al qual l’Ajuntament de Torroella va entrar el 2012) per a reduir les emissions de CO2: l’objectiu és que entre el 2005 i el 2020, els municipis adherits les redueixen en un 20%. Un percentatge, ha recordat Bartomeus, que es preveu superar amb les actuacions incloses al PAES.

El compromís de reduir les emissions de diòxid de carboni data del febrer de 2012, quan l’Ajuntament de Torroella va subscriure el Pacte d’Alcaldes per a l’Energia Sostenible, la primera i més ambiciosa iniciativa de la Comissió Europea per lluitar contra el canvi climàtic. Per fer-ho possible, l’Ajuntament va aprovar el 12 de desembre de 2013 el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES), en què s’inclouen 74 accions que abasten àmbits diversos com l’enllumenat públic i d’equipaments municipals, el transport, la producció d’energia elèctrica o la calefacció i refrigeració d’equipaments municipals.

Entre aquestes actuacions executades, ha informat la regidora, hi ha la reducció d’emissions procedents de l’enllumenat públic amb el canvi de làmpades o una millor eficiència dels horaris, i la caldera de biomassa que abasteix la calefacció del col·legi Guillem de Montgrí. Queda pendent, per exemple, una altra caldera de biomassa per a l’escola, la llar d’infants, la biblioteca i el pavelló polivalent de l’Estartit.

A finals de 2016, ha informat l’Ajuntament, el grau d’implementació del PAES ha estat del 61,73%, percentatge que inclou les accions completades (25,8%) i les accions en curs (32,53%). Si se sumen els estalvis de CO2 generats quan finalitzin les actuacions en curs, es podrà concloure que aquest 2017 s’hauran deixat de generar 18.024,82 tones de CO2. Si es té en compte que l’Ajuntament vol reduir 22.054,25 tones fins al 2020, en aquests moments, ja s’haurà assolit un 81,74%.

Bartomeus ha concretat que una de les accions importants per aconseguir multiplicar la reducció d’emissions de diòxid de carboni és el Pla de Mobilitat Sostenible, que es troba en la fase de participació ciutadana. L’objectiu del pla és promoure que els veïns deixin el cotxe a casa i es desplacin amb transport públic, en bicicleta o a peu. Bartomeus ha destacat que l’ús del vehicle és un dels focus principals d’emissió de CO2.

Les dades, valorades positivament per la regidora, són de l’informe d’implantació del PAES i d’inventari d’emissions actualitzat, que es va aprovar per unanimitat en el ple de gener. Aquest informe es realitza cada quatre anys i un cop aprovat s’enviarà a la l’Oficina del Pacte d’Alcaldes per a l’Energia Sostenible de la Comissió Europea, perquè sigui registrat.? Bartomeus ha afegit que la implentació d’aquestes mesures no només són beneficioses per al medi ambient, sinó que també suposen mesures d’estalvi econòmic per a les arques municipals.