El centre municipal mediambiental Espai Mas d'en Pinc de Begur s'abastirà amb energia provinent d'un equip solar. L'empresa Thermias, amb la col·laboració de BiS Ambiental, està instal·lant l'equipament prop de l'edifici municipal, que es troba als afores del nucli urbà, en una antiga masia que va ser la casa de la bailaora Carmen Amaya i que compte amb una torre de defensa del segle XVII. L'equip solar, que té un pressupost de 16.577 euros, consisteix en 12 panells en forma de pètals formant una flor.

L'equip, inventat a Àustria, es diu Smartflower i és el primer sistema fotovoltaic tot en un que s'instal·la en un equipament públic de Catalunya. Fa 2,65 metres d'alçada i pesa uns 750 quilos. Els 12 panells ocupen una superfície de 18 metres quadrats i destaca perquè segueix el moviment del sol per ser més eficient, aconseguint sempre el 100% de la seva capacitat en tot moment. A més, els panells, que es pleguen automàticament amb la posta de sol, també, automàticament, es netegen per treure el màxim rendiment. També es pleguen si es detecta que el vent supera els 54 Km/h. L'equip pot arribar a generar fins a 6.200 KWh/any.

L'equipament municipal és un espai de treball compartit entre l'administració pública i entitats privades, inaugurat el 8 de maig de l'any passat.