El claustre Mas del Vent de Palamós, declarat una còpia actual després d'un estudi de la Generalitat per determinar si era una peça romànica original, obrirà aquest any al públic en vuit ocasions, el doble que l'any passat, a causa de l'interès que ha generat aquesta construcció. Segons el conveni presentat ahir per l'Ajuntament de Palamós i la Plataforma Cultural Focus Engelhorn, les visites, que van tenir el 2016 com a protagonistes a un centenar de persones, es duran a terme el primer dissabte de març, abril, octubre i novembre en dos horaris. El preu de les entrades serà de vint euros per als adults i deu per als menors de setze anys i finalitzaran amb un tast de fino i productes elaborats a la finca Mas Brugarol. Les visites dels investigadors interessats en aquest monument, que aquest any han estat mitja dotzena, principalment professors d'universitat, també es doblaran.

En l'àmbit educatiu, cal destacar la inclusió de visites adreçades als alumnes de batxillerat del municipi, que també podran conèixer la història d'aquest claustre, el mas i la torre de defensa d'aquesta finca, en les visites que es programaran a l'abril. L'acord de visites gratuïtes establertes també inclou un any més les visites dirigides a les entitats i associacions sense ànim de lucre i amb una finalitat social, educativa o cultural, vinculades al municipi de Palamós.

El Mas del Vent, que es troba a l'interior d'una finca privada, oferirà aquest 2017 una variada programació que inclourà un debat amb els historiadors Joaquim Nadal i Eduard Carbonell i el director de Focus Engelhorn, Ricard Planas. Per segon any consecutiu, el claustre també serà l'escenari, el 7 de juliol, d'un dels espectacles inclosos en el Festival Onadance i, l'endemà, albergarà la III Nit Solidària de la Costa Brava, dedicada a artistes amb discapacitat.

Aquest espai serà també protagonista d'un llibre del catedràtic d'Història de l'Art Eduard Carbonell, que va ser el responsable de redactar l'informe que va determinar que el seu origen no era medieval. Carbonell va ser director del Museu Nacional d'Art de Catalunya entre 1994 i 2005.

Focus Engelhorn editarà la publicació, que veurà la llum a final d'any i que recollirà detalls de la investigació, que recull la compra de la construcció per part del col·leccionista Hans Engelhorn i el seu traslladat a final dels anys 50 des de Ciutat Lineal a Palamós.

L'Ajuntament, que té en tràmit la protecció del claustre com Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) des de fa gairebé dos anys, va justificar-ne la tardança en la necessitat de modificar el pla d'ordenació urbanística municipal, passar per ple i rebre l'aprovació de la comissió d'urbanisme.