El Butlletí Oficial de l'Estat va publicar ahir una resolució de l'Institut de Vivenda, Infraestructura i Equipament de la Defensa que anuncia una nova subhasta de la finca que ocupa l'antiga base americana Loran-C a la muntanya de l'Estartit. Aquesta convocatòria ja inclou els preus de sortida de la que ha de ser la tercera subhasta (les dues primeres van quedar desertes) i de la quarta en cas que quedi per vendre de nou.

El preu de sortida de la tercera subhasta és de 465.956,91 euros, és a dir, quasi 109.300 euros menys que l'import de licitació de la primera, que ser de 575.255,45 euros. El termini per presentar proposta a la compra és fins a la una de la tarda del 20 d'abril i l'obertura dels sobres amb les propostes econòmiques es farà el proper 4 de maig, a partir de les deu del matí, anunciava ahir la publicació de l'Estat.

La finca és de caràcter rústic i té una superfície de 351.800 metres quadrats (l'integren dues finques registrals: la 6.334, que té una extensió de 345.238 metres quadrats; i la 3.927, que té una superfície registral de 6.562 metres quadrats). En el cas que aquesta tercera subhasta quedés també deserta, l'import de licitació de la quarta és de 419.361,22 euros. El preu de sortida de la segona subhasta era de 517.729,91 euros.

D'aquesta manera, el Ministeri de Defensa segueix obviant les peticions que des de fa anys li han traslladat tant l'Ajuntament de Torroella de Montgrí com la Generalitat de Catalunya perquè aquests terrenys -expropiats a finals dels anys 50 del segle passat pel Govern franquista per cedir-los als Estats Units- esdevinguin un espai de referència dins del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter. El preu es troba igualment molt allunyat del que l'Ajuntament va arribar a estar disposat a pagar -el 2012, l'aleshores alcalde Jordi Cordon va parlar de 150.000 euros-.

Precisament, la protaveu de Defensa del Partit Demòcrata al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, va comunicar ahir que havia aconseguit el suport de tots els grups (també del PP) per reconvertir els terrenys i instal·lacions de la base en equipaments d'interès cultural i natural incorporats al Parc Natural. Nogueras també va recordar que l'Ajuntament va instar el Govern central a negociar els usos de l'espai el 2004, «però no es va fer ni un sol pas per part dels Ministeris».