La Comissió Territorial d'Urbanisme va instar ahir l'Ajuntament de Palafrugell a aturar les obres del xalet del Golfet fins que es resolguin els dos recursos presentats al contenciós administratiu per part de la Generalitat i l'Associació Salvem el Golfet.

Des d'Urbanisme veuen «diferències d'interpretació» en l'expedició de la llicència d'obres per part del consistori. De fet, aquest estiu va instar l'Ajuntament a anul·lar els permisos d'obres perquè, entre d'altres, considera que s'hi construeix una planta més de les permeses. El director general d'Urbanisme, Agustí Serra, va explicar que, després d'estudiar-se tota la documentació aportada per l'Ajuntament, les diferències segueixen i per això l'administració català ha presentat el recurs.

Urbanisme, doncs, després de presentar el recurs demana a l'Ajuntament que suspengui l'execució de la construcció fins la resolució judicial dels dos processos interposats. Segons Urbanisme la interpretació que fa el consistori per justificar l'expedició de la llicència d'obres és «diferent» a la que fa la comissió.

De fet, aquest és el motiu pel qual la Generalitat va presentar el recurs contenciós administratiu, que s'afegeix a l'interposat per l'associació Salvem el Golfet. En el seu cas, l'entitat proteccionista ho va fer després del silenci administratiu de l'Ajuntament, perquè no es va pronunciar sobre la denúncia administrativa on demanaven que es paralitzessin els treballs.

Serra va explicar que el que cal ara és que la justícia resolgui i que, fins aleshores, la comissió considera que les obres s'haurien d'aturar. El Síndic de Greuges de Catalunya ja va prendre part en el conflicte per les obres del xalet del Golfet. Ho va fer després de rebre diverses queixes que alertaven sobre suposades irregularitats en les obres. Després d'investigar el cas, el Síndic va recomanar al consistori que aturés els treballs i que resolgués «sense més dilació» les peticions que li havia enviat Urbanisme, que li demanava que revisés la llicència.

L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, ja va respondre anteriorment a la Generalitat que no anul·laria la llicència d'obres perquè està concedida correctament. A mitjan agost, Fernández ja va suspendre les obres per desajustos en l'execució de l'obra respecte del projete pel qual es va concedir la llicència. Un cop el promotor va fer els reajustos per adaptar l'obra al permís, l'Ajuntament va aixecar la suspensió el 15 de desembre.

POUM de Platja d'Aro

D'altra banda, un altre dels punts destacats que va aprovar la comissió va ser el POUM de Castell-Platja d'Aro, que havia estat anul·lat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya arran d'una formalitat, cosa que ha obligat a l'Ajuntament a repetir la tramitació final del document urbanístic -la sentència va obligar a retrocedir el procediment administratiu al moment anterior a l'aprovació definitiva perquè no s'havia inclòs l'informe de la Comissió de Patrimoni Cultural-. La decisió judicial també ha provocat que l'Ajuntament decretés el gener passat la suspensió temporal de tramitació de planejament derivat i llicències.

El regidor d'Urbanisme de Platja d'Aro, Josep Maria Solé, va concretar ahir que el POUM -que no té cap canvi en el contingut respecte del que es va aprovar el 2012, a part de la incorporació de nova reglamentació- serà vigent novament un cop sigui publicat en les publicacions oficials, cosa que ha de passar durant aquest mes o a principis d'abril.

Serra va explicar que «el contingut del POUM és el mateix» i per això la comissió «hi dona la seva conformitat».

Un altre POUM que la comissió va aprovar és el de Vilademuls. Serra va exposar que «hi havia aspectes que calia esmenar» i que, per això, encara no s'havia tramitat. Un cop fets els canvis, Vilademuls podrà executar el POUM, després que es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat.