El procés de participació ciutadana a l'Estartit comença amb la creació de les comissions sectorials instaurades amb l'inici del Consell Municipal de l'Estartit l'any 2002, el nombre de les quals va anar augmentant i reduint en funció dels interessos de cada anualitat.

Al 2015 amb la creació de l'EMD de l'Estartit, es van mantenir aquestes comissions que enguany tenen un canvi important amb l'objectiu d'incrementar la participació ciutadana en aquesta nova etapa de la trajectòria política de l'Estartit: s'ha pres la decisió de treballar per zones en comptes de per temes.

Així, hi ha: Comissió Centre, des del Port al Rocamaura; Comissió Eixample, del Rocamaura a l'avinguda de Grècia; Comissió Salats-Estartit oest , comprèn l'àmbit de totes dues zones; i Comissió d'Urbanitzacions, el Griells, el Mas Marquès, Rocamaura i Torre Moratxa. Les reunions són semestrals i tenen l'objectiu de tractar conjuntament el aspectes a millorar de la zona i escoltar les propostes que sorgeixin al respecte. Hi poden assistir els veïns de més de 16 anys empadronats a cada zona.