La Comissió Tècnica de Seguiment de la lluita contra el cargol poma a la zona arrossera de Pals va reunir-se ahir a l'Estació experimental de Mas Badia, a la Tallada d'Empordà. Aquesta Comissió, presidida per Teresa Masjuan, directora general d'Agricultura i Ramaderia, va consensuar el Pla de lluita per a aquest any 2017.

L'objectiu de les mesures d'aquest pla és eradicar de forma definitiva el focus de cargol poma detectat l'agost de 2015 en una parcel·la de 2,9 hectàrees dels municipis de Palau-sator i Fontanilles, on es van detectar quatre cargols adults i 27 postes.

Tot i que no s'ha trobat cap més cargol ni postes des de 2015, la Comissió de seguiment va decidir ahir mantenir les mesures més efectives d'eradicació. Per aquest motiu, i per segon any consecutiu, es mantindrà en guaret la parcel·la afectada i també les del seu voltant, que desaigüen al mateix canal. En total es mantindran en guaret sis parcel·les d'arròs, que sumen 13,65 hectàrees.

Indemnitzacions

El Departament d'Agricultura indemnitzarà amb 1.260 euros per hectàrea (amb un increment de 120 euros per hectàrea respecte al període anterior) els agricultors afectats per cargol poma que hagin de fer guaret en les seves parcel·les. Amb aquesta actuació, i en cas que les prospeccions intensives ho confirmin durant aquesta campanya, es donarà per eradicat el focus, tot i que les mesures de prevenció caldrà mantenir-les, d'acord amb la normativa europea, durant 2 anys més, ha informat el Departament d'Agricultura.

Aquesta comissió està integrada per les Organitzacions Professionals Agràries, la FCAC, la comunitat de regants, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, l'ADV de l'arròs de Pals, el cos d'Agents Rurals i l'IRTA, a més de representants del DARP i del Departament de Territori i Sostenibilitat.