La Confraria de Pescadors de Palamós ha implantat un pla de xoc per reduir la pesca de gamba de mida petita. Les 17 barques d'arrossegament que feinegen als caladors de Sant Sebastià i el Rostoll, al canó de la Fonera, han instal·lat al final de les xarxes malles més amples, de 50 mil·límetres.

L'objectiu és que en aquest «sac» on es recullen les captures, les gambetes es puguin escolar pels forats i evitar pescar-les. Segons ha detallat el patró major de la confraria, Toni Albalat, des que han tornat a sortir a la mar un cop acabada la veda, la gambeta representa el 60% de les captures.

«L'objectiu és deixar de pescar-les perquè la gamba petita és el nostre futur», ha afirmat. La mesura s'ha començat a aplicar aquest dilluns i cada dijous n'avaluaran l'eficàcia per decidir si s'acaba convertint en definitiva.

En concret, han canviat l'anomenat cop de malla (l'espècie de sac al final de la xarxa on es recullen les captures) perquè els forats de les xarxes siguin més grans i no atrapin les gambes de mida més petita.

Al llarg del 2016 ja van fer un estudi previ amb una embarcació que duia aquestes xarxes de malla més ampla i van comprovar que pescava un 50% menys de gamba immadura. El patró major recorda que aquestes gambes de mida petita tenen menys valor al mercat i capturar-les posa en risc l'espècie.