El grup municipal d'ERC de Palafrugell, a l'oposició a l'Ajuntament i que ara té la clau d'un govern sòlid, va anunciar ahir als socialistes i als quatre regidors convergents (integrants del PDeCAT) que un possible acord de govern amb uns o altres està condicionat a les actuacions al xalet del Golfet.

Així doncs, amb aquesta dependència -els republicans s'han manifestat en contra de l'edificació i han demanat en diferents ocasions que s'aturés-, sembla difícil qualsevol acord amb cap dels dos partits amb els quals pot optar a formar govern després del trencament dels convergents amb el PSC: l'alcalde Juli Fernández (PSC) ha defensat sempre la legalitat de l'obra i que només l'aturaria si hi hagués una ordre judicial, mentre que l'exprimer tinent d'alcade i cap de llista de CiU a les darreres municipals, Albert Gómez, va expressar ahir la seva confiança en els serveis tècnics municipals.

El portaveu republicà, Josep Piferrer, no va concretar en el ple d'ahir, el primer després del trencament del govern que està en minoria, en què consistia la seva exigència respecte del Golfet ja que va anunciar que «si algú de vostès (PSC o PDeCAT) vol parlar amb nosaltres, que no s'oblidin de portar l'arxiu del Golfet».

I, en una altra intervenció, va insistir que «a qualsevol acord hi ha d'haver el tema del Golfet sobre la taula». Piferrer també va manifestar que «no sabem quin paper ens tocarà fer, no farem res per les cadires però tampoc ens estarem quiets».

Davant d'aquesta situació que, a priori, impossibilita la configuració d'un equip de govern amb majoria absoluta pels posicionaments contraris dels republicans amb els altres dos candidats, Fernández seguirà governant i haurà de buscar acords amb ERC o el PDeCAT per tirar endavant els projectes, de manera que ja va «estendre la mà» a l'oposició per aconseguir aquesta col·laboració.

Els quatre regidors sortints del govern ja van exercir ahir d'oposició, si bé com ja havia anunciat dilluns Gómez, van donar suport a tots els punts de l'ordre del dia. Tant Gómez com Fernández van aportar les seves visions de la crisi de govern que ja havien manifestat anteriorment, mentre que ERC va retreure al batlle que nomenés Maria Teresa Frigola quan sabia que no complia el perfil per a Cultura.

El batlle va escudar-se en què Gómez l'havia de controlar i va argumentar que no hi ha hagut cap estratègia per forçar la sortida dels convergents perquè si ho hagués volgut, hauria esperat un any més.