La granja experimental de Monells, instal·lada a la Finca Camps i Arnet, s'ha inaugurat aquest dimecres amb la voluntat de fer més competitives les explotacions lleteres catalanes. Es tracta d'un nou equipament impulsat des de la Diputació de Girona i l'IRTA que vol ser un centre de referència en recerca, experimentació i divulgació en tot el cicle de la llet. El projecte va sorgir amb l'objectiu de millorar l'eficiència, sostenibilitat i competitivitat del sector de la producció i transformació de la llet a partir de la col·laboració públic i privada. S'ha batejat amb el nom d'Estació de Vacum Monells (EVAM) i es tracta d'una plataforma única a Catalunya i al sud d'Europa. Disposa de tecnologia punta que permet monitoritzar la gestió de les barreges de farratge així com el pes dels animals i el seu benestar, entre d'altres aspectes. La inauguració ha estat presidida per la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, que ha subratllat que aportarà el "coneixement" i les "eines" necessàries al sector.

Les granges de l'entorn del segon focus de grip aviària amb epicentre a Sant Gregori podran començar a tornar a la normalitat a partir d'aquest diumenge. El Departament aixecarà les restriccions que quedaven pendents en aquesta zona i entre les quals hi havia la immobilització d'animals així com la prohibició d'entrar nou bestiar. Ho farà unes setmanes després d'aixecar les que hi havia a l'entorn del primer focus dels Aiguamolls, amb l'aparició d'una cigonya morta per aquest virus.

La mesura permetrà, segons el Departament, que les explotacions afectades puguin estar operatives a mitjans de maig i puguin començar a entrar, progressivament, nou bestiar. "Esperem que puguin ser totes incloses les que van haver de sacrificar bestiar", ha concretat la consellera.

Línies de finançament per a la resta d'explotacions

El Departament s'ha reunit aquest dijous al matí amb els propietaris afectats i els ha anunciat unes indemnitzacions de 300.000 euros per a les deu granges que van haver de sacrificar ànecs. Per a la resta, la consellera ha assegurat que s'ha obert una línia de finançament a través de l'Institut Català de Finances i l'empres AVALIS.

L'objectiu és que totes aquelles explotacions que, d'una manera o altra, s'han vist afectades per les restriccions que s'han aplicat en les darreres setmanes puguin refinançar-se.

Serret ha explicat que, en canvi, es mantindran les mesures de "bioseguretat". Entre elles, continuarà vigent la prohibició de celebrar fires o mercats amb aus o la caça d'aus salvatges.

Més de 27.000 ànecs sacrificats

La crisi generada per l'aparició de dos focus de grip aviària a les comarques gironines ha provocat en les darreres setmanes el sacrifici de més de 27.000 ànecs de deu granges (totes de la demarcació excepte una del Vallès Oriental). El primer focus va aparèixer als Aiguamolls de l'Empordà però el més greu es va detectar a l'entorn d'una granja de Sant Gregori.